tiistai 23. huhtikuuta 2013

Habanero aloitti kukinnan

Giant Habanero (C. Chinense)
Giant Habanero (C. Chinense) nimellä kasvava kasvi oli tänä aamuna hämmästyksekseni aukaissut kukan. Tämä Habanero on hiukan arvoitus, koska tällä nimellä en ole löytänyt netistä mitään tietoja kasvista. Giant White Habanero kyllä löytyy ja ehkä tämä on se? Kun marjat kypsyvät, ehkä tämäkin mysteeri selviää.

Viime inventaariossa n. 3 viikkoa sitten tämä kasvi oli mittauksissa 28 cm korkea, nyt mittaus näyttää 48 cm. Pituusmittaus ei ole paras tapa tarkastella kasvua, koska pimeässä kasvit kasvavat pituutta ja tämä onkin inventaarion jälkeen saanut hiukan pimeämmän paikan. Tästä johtuen kukkiminen olikin yllätys, vaikka nuppuja tuossa on ollut jo pitkään.

Tarkoitus olisi kuvata ja mitata inventaarion kasvit uudestaan ja tarkastella kasvua. Kasvua on tullut kyllä reilusti, kun tarkastelee kolmen viikon takaisia valokuvia. Itsestäni aina vaan tuntuu, että kasvit eivät kasva oikein ollenkaan. Madame Jeanette (C. Chinense) taitaa olla ainoita jumittajia. Kiusana ollut kirvat, jotka päässeet mutustelemaan aina uuden kasvuston pilalle. Viikonloppuna Jenna sai kyllä 5,7% toluruiskutuksen. Jenna on muutenkin ollut hieno ilmestys pienestä asti, se lähti melkein välittömästi haaroittumaan ja alle 10 cm korkeudessa teki jo seitsemää haaraa. Chiliympyröissä on liikkunut Madame Jeaneten nimellä vääriä siemeniä, marjoista tullut punaisia keltaisen sijaan. Toivomme marjojen värin täällä tulevan keltaiseksi tai tottakai, että ylipäätänsä tuosta marjoja saadaan.

Olen tällä hetkellä sairauslomalla työtapaturmasta johtuen ja käsi on niin huonossa hapessa, että en isoimpia kasveja pysty siirtämään kuvauksiin. Ylipäätänsä kirjoittaminen ja kuvaaminen on vaikeaa ja kivuliasta. Ehkä ensi viikolla pystyn jo tekemään lupaamani uuden inventaarion.

Rocoto Red Peruvian (C. Pubescens) 
Myös Rocoto Red Peruvian (C. Pubescens) näyttää elkeitä kukinnan aloittamiseksi. Nuppuja ollut jo pari kuukautta, mutta nyt näyttää siltä, että kukka olisi aukeamassa. Kolmen viikon takaisessa pituusmittauksessa tämä oli 46 cm korkea. Nyt korkeutta on jo 70 cm, vaikka olen korkeimman haaran tuosta jo saksinut pistokkaaksi. Ja on muuten juurtunutkin siihen malliin, että voi kohta työntää turpeeseen jatkamaan juurien kasvatusta.

Tämä olisi jo kukkinut varmasti aikaisemmin, mutta olin poistanut nuppuja, jotta kasvu ei hidastu. Nuput tosin putosivat jo pienestä hipaisusta ja olisivat varmasti voineet pudota itsestäänkin.

Ruissalon Habanero
Ruissalon kasvitieteellisen puutarhan Habanerosta (C. Chinense) pudonnut marja koki eilen ruumiinavauksen. Sisältä löytyi 14 siementä ja saamme tuosta siis jälkikasvua jossain vaiheessa! Yksi siemenistä oli ns. mustasilmäinen ja jos oikein muistan, niin tuollaiset eivät tule itämään...

Siementenkeräämisen jälkeen nuolaisin sormiani ja tulisuutta tuntui olevan ihan kivasti. Ruokaan tuo Havannan Paprika pääsee tänään, jos oikein on tulinen, puolikas riittänee varmasti tulistamaan spagettikastikkeen lähes syömäkelvottomaksi, sanoisi maallikko. Omnon!, sanoo meidän talous!

Otsalla katsottuna kuvakin onnistui aika hyvin ja mustaan pintaan jäi kiva pieni peilaus. Kuvat onnistunee näköjään yksikätisenä paremmin, kuin kaksikätisenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti