lauantai 19. lokakuuta 2013

Chilien talvettaminen

Minulta on muutama tuttu kysellyt, miten kannattaa toimi chilien kanssa, jotta saisi ne talvehtimaan elävinä seuraavaan kesään. Itse olen mennyt kolmella eri tyylillä, hiukan riippuen millainen kasvi ollut kyseessä ja onko roikkunut vielä satoa oksilla.

Chilit tarvitsevat paljon valoa sisälle tullessaan
Kaikilla chileillä olin lopettanut lannoitukset ja pari kuukautta takaperin. Myös kaikki saivat pientä leikkelyä jo loppukesästä. Vain satoa kantavat oksat säästin ja kaikki muut "ylimääräiset" oksat leikkasin pois, jotta satoaminen nopeutui. Kaikki chilit tulivat sisälle 23. syyskuuta ja monessa oli vielä raakileita kypsymässä. On olemassa oikeastaan kolme keinoa, mitä tehdä chilille sisälle tuodessa:

Datil (C. Chinense) alasleikattuna
1. Tapiksi leikkaaminen

Tämä on yksi suosituimmista keinoista. Leikataan kasvi n. 20 cm tapiksi. Leikkaus suoritetaan hiukan kasvupisteen yläpuolelta. Myös juuristoa voi typistää ja sijoittaa kasvi reilusti pienempään ruukkuun.

Kuvan chilistä on kaivettu hiukan myös pintajuuristoa näkyviin, jotta ne kasvaisi paksummaksi ja tästä saisi tehty bonchin, eli chilibonsain. Ikävä kyllä kuvan kasvi myös sai sisällä heti kasan kirvoja kimppuunsa ja taistelee tällä hetkellä elämän ja kuoleman rajamailla. Hyvä vinkki tämän välttämiseksi on tehdä tällaiselle kasville ja kasvualustalle heti myrkytys sisälle tuodessa, mahdollisesti kertaalleen jo pihalla etukäteen. Kasvualustassa on melkeinpä aina tuholaisien munia ja ne heräävät sisällä henkiin. Jos kasvissa on satoa, ei myrkytystä tehdä ja sisälletuonti on riski muille mahdollisille kasveille.

Madame Jeanette (C. Chinense) on oiva bonchi-aihio
2. Osittainen leikkaus

Jos kasvista lähtee jo ihan alhaalta asti oksahaaroja, olen jättänyt oksat ja leikannut kasvia vain osittain. Eli oksat lyhennetään reilusti ja jätetään hiukan lehtiä. Kuvan kasvissa on jopa kolme marjaakin vielä kypsymässä. Tällainen kasvi on myös oivaa bonchi-ainesta, jos varsi on paksu ja siinä on paksuja pintajuuria. Jos kasvista ei halua bonchia, lähtee tämä kasvamaan ilman uusia leikkauksia pikkuhiljaa takaisin isoksi kasviksi. Sama tapahtuu myös kohdassa yksi, kasvi kasvattaa kasvupisteista uudet oksat ja jos vain pysyy hengissä, niin ensi kesänä on iso hieno kasvi, mikä tekee todennäköisesti vielä paremman sadon, mitä oli tänä kesänä tehnyt. Monesti kuulemani mukaan chili tekee toisena ja kolmantena vuonna parhaimman satonsa. Minä olen vielä niin aloittelija, että en omaa tuosta vielä omakohtaista kokemusta.

Rocoto Red Peruvianit (C. Chinense) kaljuina
3. Ei leikata laisinkaan

Yksi vaihtoehto on, että ei leikata laisinkaan. Hyvin todennäköisesti kasvi kuitenkin pudottaa jossain vaiheessa kaikki lehtensä ja tulos on karun näköinen. Kunnon lisävaloilla saa lehdet pysymään kiinni, mutta ennen pitkään todennäköisesti lehdet putoavat ja uudet kasvavat tilalle. Kuvassa on hyvä esimerkki, mitä tapahtui, kun kaksi Pubea toin sisälle hämäriin olosuhteisiin kypsyttämään satonsa.


Alasleikatut chilit sisällä ilman lisävaloa
Tärkeimpiä asioita kasvien sisälle tuonnissa on varmistaa tuholaisten torjunta ja antaa kasville valoisa paikka. Viileämpi lämpötilakaan ei olisi pahitteeksi, mutta usein mahdotonta järjestää. Jotkut ovat saaneet chilit talvetettua ilman lisävaloja, mutta itse en yrittäisi. Minulla on tyttären huoneessa asunnon valoisin paikka ja siellä on muutama alasleikattu kasvi ilman lisävaloja, mutta kohta on aika tuoda nekin alakertaan lisävalojen alle, kun päivät alkavat pimentyä. Osa kasveista kuolee alasleikkuuseen, siihen pitää valmistautua, minullakin pari jo kuoli, kuvassa näkyvät tosin ovat jo kasvattaneet hiukan lisää vihreätä oksilleen ja vaikuttavat toistaiseksi hyvältä. Kasvit kasvoivat isoissa Air-Poteissa ja sisällä tuodessani leikkasin nuo kokonaan alas ja  juuristosta jäi varmaan neljäsosa jäljelle. Alkuun olivat kirvojen peitossa, kun pääsin myrkyttämään liian myöhään ja hiukan siitä kärsivät, mutta nyt ovat kirvattomia ja tulevaisuus on valoisa.

3 kommenttia:

  1. Millä ne myrkytetään tuholaisilta sisälle tuotaessa?

    VastaaPoista
  2. Millä ne myrkytetään tuholaisilta sisälle tuotaessa?

    VastaaPoista
  3. Esimerkiksi Spruzitilla tai sitten voi tehdä herpilisidiä, missä on 1% alkoholia, 1%öljyä, 1% mäntysuopaa ja loput vettä.

    VastaaPoista