lauantai 9. marraskuuta 2013

Chilien kuivaus / jauhaus

Ehkä helpoin tapa säilöä chilejä on niiden kuivattaminen. Kuivattaminen onnistuu todella monella tapaa. Helpoin ja varmin tapa on varmaan ostaa vihanneskuivuri ja kuivattaa sillä. Jos ei kuivuria ole, niin muita tapoja on mm.

- halkaista marjat ja laittaa ne roikkumaan langalla
- uunissa 50 asteessa, luukku hiukan raollaan
- pilkottuna lämpöisessä paikassa vaikkapa lautasen päällä

Kokonaiset marjat helposti homehtuvat, joten kannattaa ne yleensä vähintään halkaista. Pilkottuna kuivuvat vielä nopeammin.

Jauheet ja rouheet kannattaa säilöä ilmatiiviissä purkissa

Jauhettuna chiliä on helppo käyttää ruokiin mausteena. Marjoja ei ole pakko jauhaa ihan hienoksi pulveriksi asti, ne voi myös jättää rouheeksi. Moni chili on liian tulinen tuoreeltaan tai se voi olla hiukan pahanmakuinen. Tulisia chilejä on helppo annostella jauheena/rouheena ja pahemman makuisia chilejä voi jauhaa vaikkapa seoksena muiden chilien joukkoon.

Morttelissa jauhatessa hengityssuojain on tarpeen


Jauhaminen onnistuu monella tapaa: morttelissa, kahvimyllyssä tai yleiskoneella. Muista, että chili pölyää helposti ja hengityssuojain voi olla tarpeen. Tämä jauhe nimittäin laittaa aivastuttamaan helposti.

2 kommenttia:

  1. Hengityssuojain ei ole lainkaan liioteltua. Pöly on aivan uskomatonta leviämään. Seuraavaksi otat vielä savustuksen mukaan kuvioihin. ;)

    VastaaPoista
  2. Jos saadaan Turkulaisten kanssa kimppaan ostettua Bradley, niin savustellaan, muuten on aika mahdotonta täällä rivitalomiljöössä savustelu :)

    VastaaPoista