keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

AirPot-ruukku

Hurahdin ostamaan muutaman AirPot-ruukun luettuani jonkin aikaa chilifoorumia. AirPot-ruukku näyttää rullalle kieritetyltä palalta patolevyä, missä on sisällä verkollinen pohja. Ruukun ideana upean ulkonäön lisäksi on kasvattaa kasville paremmat juuret. Laitetaas pari kuvaa, niin saat jonkinlaisen käsityksen, mistä puhun.


AirPot-ruukku koostuu kolmesta yksinkertaisesta osasta:

- "patolevyn" palanen
- pohja
- kiinnitysruuvi

Suunnikkaan muotoinen levyn pala kääritään kiinni, pohjalevy välissä. Ruuvi menee valmiin reiän läpi, pitäen kauniin hökötyksen koossa.


Tadaa, käsissäni on valmis ruukku. Kokoaminen onnistui kädenkäänteessä ja mikä hienointa, voisin kuvitella ruukunvaihdon olevan todella helppoa kätevän purkamismenetelmän takia. Näitä komistuksia löytyy eri kokoisina. Itse ostin alkuun kolme 10 litraista ja yhden 6 litraisen, minkä saan heti käyttöön. 10 litraiset tulevat käyttöön vasta ulkokauden alkaessa, ja ehkä ostan näitä lisää, jos osoittautuu hyväksi ostokseksi. Tarkoituksena olisi laittaa myös yksi tomaateista tällaiseen kasvamaan.


Miten ruukku toimii? Seinämässä on ulkonevia nystyröitä, joissa keskellä reikä. Juuri hakeutuu vääjäämättä tätä reikää kohden, lähestyessään reikää iskee kuivuus ja juuren pituuskasvu tyrehtyy, jolloin juuri luontaisesti tekee haaran. Tätä toistaessaan ei käy kuten perinteisessä ruukussa, jolloin juuri lähtee kiertymään ruukun ympäri. Juuristo muodostuu paljon tehokkaammaksi, saamme terveemmän ja isomman kasvin - tulee enemmän satoa. Myös ylikastelun riski pienenee lähes olemattomaksi.

Ruukkuhan on todella miehekäs, sopii sisustukseen kuin sisustukseen. Odotellaan kuitenkin vielä pari tuntia, jotta kuullaan mitä mieltä oikeasti olemme tästä sisustuselementistä. Ulos ainakin sopii komeasti ja täytyy sanoa, että on hinnaltaan todella sopiva minun budjetille. Ulkokasvatusruukut olivat vielä muutenkin hankinnan alla ja nämä AirPotit maksaa 10 litraisenakin alle 10 euroa kappale. Toisaalta, jos tekee mieli taas askarrella paskarrella, niin onhan näitä jo joku tehnyt ihan itsekin patolevyn palasesta ja hinta putoaa vielä reilusti tuosta alaspäin.

Eilen pääsi myös 23.3 itämään laitetut tomaatit ruukkuun turvemulta-seokseen. Tomaatteja on kasvamassa 3 kappaletta Ever Green-vihreätä tomaattia, mitä tilailin Pepper Joelta. Tarkoituksena olisi saada paistettuja vihreitä tomaatteja kesällä. Toisena lajikkeena menee Mamman tomaatteja, mitkä on otettu talteen Almatysta avopuolisoni Mamman toimesta, kun kyseinen valtio vielä kuului Neuvostoliittoon. Tätä oli viime kesänäkin, mutta surkea kesä teetti surkeasti tomaattejakin. Näillä näkymin Mamman tomaatteja jää meille kaksi, vihreitä tomaatteja yksi ja loput matkustavat toivon mukaan jonnekin hyvään perheeseen.

Sirkkalehtiset tomaatit kylpemässä auringossa

3 kommenttia:

 1. Mulla on ollut tuossa yksi Air-pot ruukku odottamassa tarpeeksi isoa taimea. Viime kesänä väkersin verkkoruukun metalliverkosta. Kesä meni hienosti kasvihuoneessa, mutta sisällä kuivuu rutikuivaksi sairaan nopeasti. Parempi puolisko ompeli verkolle nyt korvikkeeksi kangasruukun. Jospa ei kuivuttaisi niin tehokkaasti.

  VastaaPoista
 2. Mulla on tuo 6 litran versio sisällä kokeilussa. Vähän se lorautti vettä ulos, kun sitä kastelin. Katsotaan nyt sopiiko sisäkäyttöön ollenkaan. Nuo isommat 10 litraset tulee kuitenkin käyttöön vasta ulkokäytön alkaessa.

  VastaaPoista
 3. Airpotissa ei ole läheskään niin paljoa kuivuttavaa ilmapintaa kuin mun verkkoruukussa, jossa turvepaakku oli käytännössä sellaisenaan pystyssä.
  Munkin tarttis varmaan heittää tulille oma potta. :)

  VastaaPoista