sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Inventaario

Olohuoneen vasen ikkunalauta

Tänään oli vähän suurempi puuhastelupäivä chilien parissa. Osa kasveista pääsi isoimpiin ruukkuihin, chilien paikkoja muuteltiin ja kaikki isoimmat kasvit kuvattiin sekä mitattiin tulevaisuuden vertailuja varten. Kuvaussession aikana tuli myös tarkistettua melko tarkkaan kaikkien kasvien lehdet tuholaisten varalta. Kirvoja löytyi vieläkin muutama ja niistä tuntuu olevan mahdotonta päästä kokonaan eroon ilman kunnollisia "myrkytyksiä". Pelkästään mäntysuoparuiskutuksestakin tuntuvat nuo ottavan hiukan nokkiinsa ja se on äkkiä
kasville pahempi isku, kuin muutama pikkuinen kirva. Muutama taimista meni tietoisesti liian aikaisin liian isoon ruukkuun. Tein tämän sen takia, että saan kasvit pikkuhiljaa oikeille paikoille ennen ulos siirtämistä.

Olohuoneen oikea ikkunalauta
Ahdasta tulee ennen kuin näillä yöpakkasilla ulkona on tarpeeksi lämmintä. Ulkona on yli metri lunta terassin reunalla ja se on piukkaan pakattua kolauslunta. Viime vuonna chilit menivät liian aikaisin ulos, päivän minimilämpötilat olivat liian alhaiset ja kasvu oli käytännössä kuukauden verran ainakin jäissä. Tänä vuonna on lomamatka kesäkuun alussa ja mielellään haluaisin chilit ulos ja isompaan ruukkuun ennen sitä, jotta chilitarhanhoitajien ei tarvitsisi joka päivä tulla noita kastelemaan. Tähän on vielä aikaa pari kuukautta, joten paljon kerkiää vielä tapahtumaan. Ehkä se kesä sieltä vielä tulee.

INVENTAARIO

Kuvat otettu hiukan liian hämärässä, mutta saa niistä toivon mukaan jonkinlaisen käsityksen. Vähän pelottaa varsinkin pienimpien Chinensien kanssa, että miten kerkeävät satoamaan. Osa siemenistä tuli liian myöhään, osa iti yllättävän pitkään. Laku söi kymmenkunta lupaavaa sirkkalehtistä taimea ja pari lajikettakin lähti pois listoilta tämän ansiosta. Hoitovirheitäkin tuli muutama, mutta aika iloisissa merkeissä ollaan kuitenkin vielä tässä vaiheessa kautta. Onhan noita chilejä kuitenkin niin valtava määrä, että ei kannata itkua tihrustaa jos jokunen vielä kuolee ja varmasti vielä kuoleekin. Kuvaa painamalla saat isomman kuvan.

Olohuoneen vasen ikkunalauta:

Lemon Drop (C. Baccatum) korkeus 30cm, leveys 40 cm
Red Peter Pepper (C. Annuum) korkeus 14 cm
Naga Morich (C. Chinense) korkeus 25 cm, leveys 33 cm
Starfish (C. Baccatum) korkeus 18 cm
Madame Jeanette (C. Chinense) korkeus 20 cm, leveys 25 cm
Lemon Drop (C. Baccatum) korkeus 24 cm
Aji Fantasy (C. Baccatum) korkeus 8 cm
Aji Cristal (C. Baccatum) korkeus 8 cm
Rhomboideum (C. Rhomboideum) korkeus 21 cm
Rocoto Red Peruvian (C. Pubescens) korkeus 46 cm, leveys, 50 cm

Olohuoneen oikea ikkunalauta:

Caribbean Red Habanero (C. Chinense) korkeus 16 cm, leveys 25 cm
PI-631154 (C. Flexuosum) korkeus 14 cm, leveys 14 cm
Nagahari (C. Chinense) korkeus 9 cm
Habanero Brown Large (C. Chinense) korkeus 15 cm
Datil (C. Chinense) korkeus 6 cm
PI-631154 (C. Flexuosum) korkeus 11 cm
Pumpkin Habanero (C. Chinense) korkeus 11 cm

Keittiön ikkunalauta:

Bolivian Rainbow (C. Annuum) korkeus 35 cm, leveys 40 cm
Giant Habanero (C. Chinense) korkeus 28 cm, leveys 28 cm
Fire Flame (C. Annuum) korkeus 15 cm
Jalapeño Early (C. Annuum) korkeus 8 cm
Thaichili (C. Annuum?) korkeus 8 cm

Näiden lisäksi varataimia tutuille ja tuntemattomille:

Starfish (C. Baccatum)
Lemon Drop (C. Baccatum) 4 kpl
Aji Cristal (C. Baccatum) 3 kpl
Aji Fantasy (C. Baccatum) 2 kpl
Red Peter Pepper (C. Annuum)
Jalapeño Early (C. Annuum) 3 kpl
Fire Flame (C. annuum) 2 kpl
Hot Cherry (C. Frutescens?)

Tuulentarkasta nimilaputtelusta huolimatta 5 taimea oli ilman nimilappua ja heitin ne luiskaan. Olivat Fire Flame ja Jallu merkkisiä otuksia, mutta sekaisin kuin naapurin seinäkello.

Tämän kauden ehkä odotetuin kaveri Carolina Reaper (C. Chinense) selvisi jopa yhden miehen armeijalla ja myöhässä, kuin faan. Aikamoista onnea tarvitaan, että saan sen vielä tekemään satoa ja sitä kautta lisää siemeniä. Siemenet tulivat pahasti myöhässä, itäminen kesti todella kauan ja on nyt vasta kasvattanut sirkkalehtien seuraksi yhden oikean lehtiparin sekä on juuri tekemässä toista pariaan. Pidän kaveria mahdollisimman hyvissä olosuhteissa koko ajan.

Kyllä muutenkin odottelen kaikkia noita, kuin hullu puuroa. Melkein kaikki uusia tuttavuuksia. Viime kausi oli tynkäkausi, aloitin vasta tämän harrastuksen ja olin hiukan myöhässä. Taimenena ostetut chilit tekivät Tabascoa (C. Frutescens) lukuunottamatta ihan hyvin satoa, mutta siemenestä idätetyt eivät kerenneet edes kukkia ja sisälle nostettaessa melkein kaikki kuolivat. Hengissä pysyi Bolivian Rainbow (C. Annuum), josta oli todella surkea kuva tuolla listassa ja sitten selvisi C. Baccatumeista Lemon Drop ja Aji Cristal. Juuriongelmaisesta Lemon Dropista otin muutaman pistokkaan ja runko lensi kompostiin, Aji Cristal matkusti uuteen osoitteeseen ja jos oikein muistan, niin siitä oli jotain pistokkaita, jotka ovat nyt jossain... Ei kai vaan seonnut jotenkin Lemon Dropin pistokkaiden kanssa? Jää nähtäväksi... Lisää huolellisuutta tarvitaan merkintöjen kanssa näemmä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti