lauantai 23. maaliskuuta 2013

Flexut kasvavat hitaasti

Minulla on kaksi kappaletta erittäin harvinaista villichilin taimea Capsicum Flexuosumia ikkunalaudalla. Kasvi on kotoisin Paraquayn sademetsiltä ja on todella harvinainen, jopa lähellä sukupuuttoon kuolemista. Kasvista on olemassa muutama erilainen lajike, ainakin tämä minun USDA:n siemenpankin tunnuksella PI-631154 kulkeva ja sitten on Grif 15020. Tässä PI-lajikkeessa on tulisuutta ja käsittääkseni Grif-lajike on tuleton. Kirjoitan satoa syödessäni sitten vielä tarkemmat esittelyt Flexusta.

Latvomaton Flexu
Kissan latvoma Flexu


Flexut on laitettu itämään 4.12.2012, multiin pääsivät sirkkalehtisinä 7.1.2013. Ovat nyt reilun 10cm korkeita. Vasemmanpuoleinen on latvottu kissan toimesta ja tekee nyt kolmea sivuhaaraa päärungostaan. Oikeanpuoleinen on latvomaton ja on jo viikkotolkulla kasvattanut ylimpiä lehtiään käppyrässä. Latvominen siis on hyväksi tällekin, mutten vielä en raaskisi latvoa oikeanpuoleisen Flexun uusia, pitkään kasvaneita lehtiä pois. Flexut menivät alkuun pieneen n. 6cm taimiruukkuun, mutta siirsin ne liian nopeasti tuohon isompaan nykyiseen ruukkuun ja kasvu saattoi sen takia hidastua pahasti. Taimet olleet multaturveseoksessa nyt siis sellaiset kaksi ja puoli kuukautta.

Rhomboideum (C. Rhomboideum)
Myös toinen villichililajikkeeni Rhomboideum on vielä hengissä. Jopa pientä kasvua on tullut aurinkoisella ikkunalaudalla. Taimi näyttäisi olevan Flexun tapaan ainakin alkuun todella hidaskasvuinen, mutta ehkä kasvu villiintyy kesän lähestyessä. Korkeutta nyt n. 20 cm.

Kokeilin latvoa Ramboa, mutta se vain kasvatti uuden vinohaaran, eikä lähtenyt haarautumaan. Alemmaksi päärunkoa se on kasvattanut kuitenkin uuden "oksan". Olen latvonut uudestaan molemmat haarat ja toivottavasti lähtisi harautumaan. Kasvi tuntuu olevan vain sen sorttinen, että ei haaraudu kuten useimmat chilikasvit, vaan kasvaa puumaisesti tehden "oksia" haaraansa. Latvominen kuitenkin tuntuisi lisäävän "oksien" tulemista päärunkoon.

Kuten kaikki villichilit, tämäkin on todella harvinainen kasvi. Rambo lisättiin Capsicumien joukkoon vasta hiljattain, koska erikoisen ulkonäkönsä vuoksi sitä ei aikaisemmin tunnistettu chiliksi. Lehdet ja kukat ovat todella erilaisia, mitä chileillä yleensä. Mutta tästä lisää vielä syksymmällä, kun kirjoitan kaikista lajikkeistani vielä tarkemmat speksit.

Hyvää aurinkoista päivänjatkoa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti