maanantai 11. maaliskuuta 2013

Takatalvisia tunnelmia

Kauniita ilmoja ollut viikon verran. Aurinko on paistanut monena päivänä lähes pilvettömältä taivaalta. Yöt ovat tästä johtuen olleet todella kylmiä vuoden aikaan nähden. Yön lukemat olleet siinä -20 asteen tienoilla, päivällä sitten mennyt usein jopa nollan tuntumaan.

Rhomboideum (C. Rhomboideum)
Ulkona on isot lumikinokset ja lunta on tullut pikkasen lisää lähes päivittäin. Todella luminen talvi taas ollut ja kylmyyttäkään ei ole ollut liikaa. Minun makuuni todella mukava talvi kaiken kaikkiaan. Ulkona kylmyys ei muutenkaan haittaa, chilit ovat tähän vuoden aikaan sisällä kodin lämmössä.

Rambo pääsi uuteen ruukkunsa äsken. Juuritila oli täynnä ja ruukunvaihto taisi tulla aika passeliin aikaan. Tämä taistelija saa yhden parhaista paikoista möllötellä maaliskuisessa auringonpaisteessa.

Aurinko on chilinkasvattajan paras kaveri.Rocoto Red Peruvian (C. Pubescens)
Myös Rocotoni pääsi uuteen reilusti isompaan ruukkuun. Tämä Rocoto kasvoi todella nopealla spurtilla nykyiseen kokoonsa ja kasvu pysähtyi pariksi viikoksi lähes kokonaan, varmaankin juuritilan loputtua ja kukinnan alettua. Kukan nuput nyppäsin melko nopeasti pois, hätäisiin tapoihini kuuluen jopa liian nopeasti ja muutama uusi lehden alku lähti samaan rahaan. Chilifoorumilta luin, että kukan voi nyppiä pois vasta sen auettua ja ei sitä ole pakko heti nyhtää, kun tulee näkyviin. Chileistä nypitään kukat alkuun pois, jotta kasvu ei liikaa pysähdy ja satokin tulee sitten paremmin, kun kasvi on tarpeeksi iso ja valmis tekemään kunnollisen sadon.

Tämä ruukunvaihto olisi pitänyt tehdä paljon aikaisemmin, mutta ei ollut sopivaa ruukkua hollilla. Otin tuosta ruukusta kiinanruusun pois ja tuo oli juuri sopiva ruukku tähän väliin ja ehkä jää jopa lopulliseksi. Katsellaan.

Giant White? Habanero (C. Chinense)

Myös Jättiläis-Haba tarvitsisi uuden isomman ruukun, mutta ei jole. Tämä rabarberin kaksoisveli on alkanut nyt myös haarautua hienosti latvomisen jälkeen. Haba kasvoi kivasti korkeutta, mutta ei haarautunut itsestään, joten napsasin latvan poikki ja tällä lajikkeella, kuten Chinenseillä ylipäätänsä on tapana latvoutua hyvin leikatessa.

Isommassa ruukussa kasvi lähtee yleensä pienen juurikasvatteluvaiheen jälkeen nopeaan kasvuun ja ehkä tämä pieni suuri jättiläinen kasvaisi liian suureksi ja tulisi paha tilanpuute, ennen kuin saan chilit siirrettyä kesällä ulos. Eli pidetään nämä vielä kompaktissa koossa ja kahtellaan rauhassa tilannetta. Luulen, että ulkona käytän pääasiassa sitten ilmaisia ruukkuja ja ne on niin rumia sisälle tuotavaksi, että ehkä näillä mennään kesään asti...


Naga Morich (C. Chinense)
Myös Naga joutui latvomisen uhriksi samana päivänä, kuin JättiläisHaba. Naga lähti myös hienosti haarautumaan. Kuten kuvasta näkyy myös "varkaita" on runko täynnä. Näitäkään rikollisia en lähde repimään irti, annetaan kaikkien kukkien kukkia vaan. Nuo ovat hienon näköisiä ja en keksi mitä haittaa noista on kasville.

Luulen, että Nagalla on sama vika, kuin Haballa ja juuritila on täynnä. Olen onnistunut pitämään kastelufetissini kurissa ja nyt on taimet olleet paljon kuivemmassa, kuin ennen. Juuret ovat kiittäneet ja kuitanneet, ovat todella hyvässä kunnossa. Chileillä on riskinä juurimätä liiassa kosteudessa ja myös juuret eivät kasva jos kosteutta on liikaa, koska eihän siihen ole mitään tarvetta. Liikakastelu on yksi pahimmista virheistä, mitä chilinkasvattaja voi tehdä ja ehkä minä jo vihdoin pääsisin tuosta eroon?

2 kommenttia:

  1. Kyllä se on ilo nähdä, että Ramboni on hyvissä käsissä :) Isoa lehteä pukkaa jo latvasta ja niin pukkaa täälläkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käsissä on, varmasti osaavissakin, mutta eriasia mitä ne osaa. Chilinkasvatuksessa osaaminen on vielä vähän niin ja näin, mutta on se vielä sentään hengissä :)

      Poista