torstai 7. maaliskuuta 2013

Idätykset lopuillaan

Noniin, lähes kaikki chilit on nyt idätetty. Annuumit menivät idätyslautalle 28.2. Tulevaa tilanpuutetta ajatellen annuumeja meni itämään vain Fire Flame ja Early Jalapeño. Tarkoitus olisi vielä idättää muutama koristechili keväämällä ja olisi pieni projekti varattuna yhdelle chilille. Ostin kameran, millä olisi tarkoitus saada tehtyä nopeutettu video, missä voisi seurata kasvua sirkkalehtisestä pienokaisesta isoksi taimeksi muutamassa minuutissa.

Tilaa tuli taas reilusti lisää ikkunalaudoille, kun kaksoiskappaleita lähti Espooseen 6 kpl. Minulla on tarkoitus pääosin jättää itselle aina vain yksi taimi jokaista lajiketta kohden. Joitakin voi jäädä useampikin. Tilaa ei ole liikaa ja haluan päästä maistamaan mahdollisimman montaa erilaista chiliä.

Uuden sijoituspaikan saaneet chilit: Madame Jeanette, Giant Habanero, Aji Cristal, Rocoto Red Peruvian ja pari Nagaa.

Itämässä olevat Annuumit Fire Flame ja Jalapeño olivat omaa siemensatoa viime vuodelta. Olin laittanut varmuuden välttämiseksi hiukan isomman satsin siemeniä itämään, kun niitä niin reilusti on. Reilusta kahdestakymmenestä näytti, että vain yksi ei ollut itänyt. Yksi Fire Flame oli jo niin isokin, että sirkat olivat kasvaneet ja kypärä lähti kevyesti nyppäämällä, joten heitin sen jo multiin. Eli ystäväpiiri ainakin saa minulta sitten Jallun ja Liekin taimia. Myös Baccatumeista Aji Fantasya, Aji Cristalia ja Lemon Droppia taitaa jäädä muutama yli.


Giant White? Habanero (Capsicum Chinense)
Yksi hiukan mysteeritapaus on minulla chili, jonka siemenissä luki vain Giant Habanero. Onko tämä Giant White Habanero vai mikä lie, mutta ainakin lehdet ovat jäätävän isot ja pelottavasti Giant nimi voikin viitata kasvin kokoon? Chinenset kyllä muutenkin tykkäävät kasvatella alkuun isot lehdet, joten toivotaan, että ei tästä mitään jättiläistä tule.

Kuva vasemmalla on hiukan hämäävästä kuvakulmasta, otettu huonolla kameralla ja käteni on todella lihaksikas, joten ihan oikeata perspektiiviä kasvista ei saa ikävä kyllä ihan näin kuvan välityksellä.

Asiasta neljänteen, kaikki chilini ovat 50/50 multa/turveseoksessa ja lannoitan heitä GreenCaren Puutarhan kesällä, kasteluveden joukossa, ohjeiden mukaisesti. Ehkä jokatoisella kastelukerralla olen antanut lanoitetta ja jokatoisella merileväuutetta, sitäkin olen annostellut aika pitkälti ohjeen mukaan.


Madame Jeanette (Capsicum Chinense)

Hienoin taimeni on tällä hetkellä ehdottomasti oikealla puolella kuvassa Madame Jeanette (Capsicum Chinense). Tämä joulun tienoilla multiin päässyt kaunotar haarautui itsestään jo melko lyhyenä kolmeen suuntaan ja on kasvanut erittäin tuuheana jo ihan pienestä lähtien. Ylhäältä päin kuvattuna Matami on todella vihreä ilmestys ja kuuleman mukaan pitäisi olla todella hyvän makuinen ja tulisuutta löytyy. Oikea Jeanette kasvattaa keltaiset marjat ja joitakin samalla nimellä levinneitä siemeneriä on todettu kasvattavan punaisia marjoja, joten toivotaan, että tämä on ehta ja aito keltamarjainen Madame Jeanette. Myös Laku on maistellut muutamaa lehteä ja hyvää on ollut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti