maanantai 12. elokuuta 2013

Lemon Drop-Marmeladi ja Starfish-Salsa

En ole juuri täällä chilinkäyttöohjeita julkaissut, mutta nyt pitää kirjoittaa ainakin itselle muistiin ja katsoa parin päivän päästä tuotteita maistellessa, että deletoidaanko nämä reseptit täysin vai päästäänkö vain pienillä muutoksilla jatkoon.

Sitruuna-Appelsiini-Porkkana-Lemon Drop-Marmeladi



Ainekset:

- 15 kpl Lemon Drop-chiliä
- 4 kpl appelsiineja (1,5 kg)
- 4 kpl isoa sitruunaa (1,1 kg)
- 5 porkkanaa (350 g)
- 2 kpl limettiä
- 0,5 kg hillosokeria
- 1 pussi sininen melatiini (25g)
- 0,5 tl atamonia
- 1 l vettä



- perkaa chileistä siemenet pois ja pilko pieneksi
- pese, kuori ja raasta porkkanat
- pese limetit ja sitruunat, raasta kuorta talteen ja  fileoi lihat
- fileoi appelsiineista lihat

Ainekset kattilaan ja päälle kiehuvaa vettä litran verran, sauvasekoittimella keittiö oranssiksi. Keitä noin kolme varttia, jonka jälkeen lisätään puoli kiloa hillosokeria ja atamoni. Tätä keitetään kymmenisen minuuttia, jonka jälkeen lisätään pussillinen sinistä melatiinia ja tätä keitetään vielä pari minuuttia.

Purkit huuhtelin atamonivesi-seoksella ja kaadoin keitoksen lämpimänä purkkiin. Jäähdytys ja kansi kiinni. Katsotaan parin päivän päästä, miten äijän kävi.

Maistelin soosia ennen purkitusta ja huomiotavaa oli se, että tulisuus ei ollut suuri, voi tarjota normi-ihmisille. Appelsiini maistuu vahvasti ja se sopii täydellisesti chilin kanssa, laitetaan ne pussauskoppiin. Seos ei ollut hyytelöitynyt kovinkaan paljon, toivon mukaan se tekkeytyy jäähtyessään. Hillon pitäisi kestää vuosi, pari. Todennäköisesti ei kyllä kestä, koska syömme sen ennen sitä.

Tästä respetistä tuli neljä vajaata 4,5 dl purkkia marmeladia.

Omena-Ananas-Persikka-Tomaatti-Starfish-Salsa

Myös tämä meni neitsytmatkaksi, salsaa tai lähinnä sörsseliä en ole ennen tehnyt. Luulisin, että kannattaisi keskittyä vain muutamaan makuun ja tehdä useampi erimakuinen salsa, mutta laiskuuttani päädyin tekemään yhden sekasikiön.

Kuvasta poiketen käytin pääosin peltikansipurkkeja
Ainekset:

- 800 g Starfish-chiliä
- 3 pientä omenaa
- 3 paprikaa (eri värisiä)
- 227 g ananasmurskaa
- 820 g säilykepersikoita
- 500 g tomaattimurska
- 9 kpl tomaatteja
- 6 kpl isoa sipulia
- 5 kpl valkosipulin kynsi
- 1 kpl limetti
- 1,5 dl hunaja omenaviinietikkaa
- korianteria ja basilikaa reilusti
- suolaa ja pippuria

- kiehauta tomaatit pikaisesti vedessä ja poista kuoret
- poista chileistä kannat, silppua kattilaan siemenineen, jotta tulisuus ei karkaa hitoille
- kuori omenat ja poista siemenet
- poista paprikoista siemenet
- sipulit kuoritaan ja pilkotaan
- valkosipuli kuoritaan
- limetistä raastetaan kuorta talteen ja fileoidaan lihat

Paista öljyssä chilit, sipulit ja valkosipulit. Lisää omenat, paprikat, persikat, ananakset, tomaatit, tomaattimurska ja limetti. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä pari tuntia. Lisää hunajaomenaviinietikka ja tuoreet yrtit. Myös atamonia voi laittaa säilöntäaineeksi.

Kuvasta poiketen minulla oli peltikantisia purkkeja, mitkä ei ihan riittänyt ja laitoin loput tuollaisiin. Purkit paistoin tyhjänä uunissa 100 asteessa kymmenisen minuuttia ja korkit huuhdoin lämpimällä atamonivedellä. Sörsselit kuumana purkkiin piripintaan asti ja korkki heti kiinni. Lämmin aina kutistuu jäähtyessään ja muodostaa tyhjiön purkin yläosaan, vetäen peltikorkin klommolle. Ilman atamonia käsittääkseni sörsseli säilyy kylmässä noin kolme kuukautta. Ph-mittaria minulla ei ole, Ph pitäisi saada 4,1 tai alle, niin säilyy hyvin. Nyt on mitä on ja pitää syödä nuo ennen joulua...

Tällä ainesmäärällä viiden litran kattila tuli ihan täyteen. Vähän liiankin ja pitäisi olla isompi kattila tai vähemmän tavaraa.

4 kommenttia:

  1. Lemon drop-hillo testattu eilen. Pannukakkua, hilloa ja kermavaahtoa. Taivaallista! Ensi kerralla kuitenkin pitää lisätä sitruunan ja limen määrää.

    VastaaPoista
  2. Salsakin oli hyvää. Resepti saa varmasti uusiokäyttöä. Bluesmanilla oli kuulemma respeti, missä chilit keitettiin appelsiinimehussa. Sitä pitää vielä testata tuohon lisänä...

    VastaaPoista
  3. Oli kyllä mahtavaa hilloa! Meillä on nyt pahvilaatikollinen habaneroa jääkaapissa, joten täälläkin taidetaan joutua hillonkeittelyhommiin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Kyllä nuo chilit hilloihin hyvin sopii, voisin kuvitella habaneronkin, niitä on kyllä miljoona erilaista, mutta usein ovat aika hedelmällisen makuisia.

      Poista