maanantai 12. elokuuta 2013

Aji Cristal

Aji Cristal (C. Baccatum) on monelle tuttu chili, koska tätä olemme saaneet jo vuosia myös ruokakaupoista, kiitos Fataliin. Kuten kaikki chilit, on tämäkin lajike kotoisin Etelä-Amerikasta. Tarkempi koti on Chile. Aji Cristalin PI-tunnus PI 281320 ja linkin takaa on USDA:n tiedosto heidän keräämästään kasvista.

Myös Chiliwikistä löytyy tietoa Aji Cristalista.

Tämä on chilinkasvattajille yksi yleisimpiä peruslajikkeita.



Minulla Aji Cristal kasvoi n. 80 cm korkeaksi, neljään suuntaan haarautuneeksi tuuheaksi kasviksi. Todella satoisa ja sen takia tarvitsee kuvassa tukea. Marjoja tuli kaudella 2013 40 kappaletta ja keskipaino oli vajaa 7 grammaa. Satoa yhteensä tuli 271 grammaa. Kolme ja puoli kuukautta kesti sirkkalehti-vaiheesta kukkimiseen ja siitä meni pari kuukautta, kunnes ensimmäinen kypsä marja oli maisteltavissa. Eli viisi ja puoli kuukautta kesti sirkkalehtisen Aji Cristalin tehdä kypsä podi.



Marjat kypsyvät vaalean vihreästä oranssin kautta punaiseksi. Jos otat siemeniä talteen, anna kypsyä aivan punaiseksi. Monet pitävät kuitenkin Aji Cristalia parhaimman makuisena oranssina. Tulisuus on scoville asteikolla 30 000 - 50 000. Ylimalkaisesti voisi sanoa, että keskitulinen.

Aji Cristal on todella herkullisen makuinen chili. Makua voisi kuvailla raikkaaksi ja onkin parhaimmillaan tuoreena syötynä. Chilivaarin tapaan sulatejuuston sekaan, salaattiin tai sellaisenaan leivän päälle.




Aji Cristalilla on tyypillinen Baccatum-kukka



Tämän ja kaikki muut lajike-esittelyni löydät täältä.

1 kommentti:

  1. Terve! Pisti silmään tuo sun scoville asteikko Aji Cristalille, tässäpä olisi päivitystä. Sun antama scoville on mieto kun Ajissa on yli 100000.

    Lajike Tieteellinen nimi Tulisuus (0–10-asteikossa) Tulisuus (Scovilleasteet)
    Ramiro Capsicum annuum 0 <1 000
    Ortega Capsicum annuum 2 1 000–3 000
    Super Red Capsicum annuum 3 ?
    Jalapeño Capsicum annuum 3 2 500–8 000
    Homera Capsicum annuum 3 ~10 000
    Nattaly Capsicum annuum 3 ~10 000
    Hungarian Wax Capsicum annuum 3 5 000–15 000
    Serrano[4] Capsicum annuum 4 10 000–23 000
    Lemon Drop[5] Capsicum baccatum 4 5 000–30 000
    Jalapeño Gaucho Capsicum annuum 4 ~50 000
    Super Chili Capsicum annuum 4 40 000–50 000
    Cayenne Golden Capsicum annuum 5 70 000–85 000
    Cheyenne[6] Capsicum annuum 5 <50 000
    Orange Flame Capsicum annuum 5 ?
    Star Flame Capsicum annuum 5 ?
    Medina Capsicum annuum 5 ?
    Bubba Capsicum baccatum 6 ?
    Rawit Capsicum annuum 6–7 ~100 000
    Aji Cristal[7] Capsicum baccatum 6–7 >100 000
    CAP 220[8] Capsicum baccatum 6-7 >100 000
    Habanero Orange[9] Capsicum chinense 10 120 000–325 000
    7pod/pot Capsicum chinense 10++ 100 000–500 000
    Naga Morich[10] (Naga Jolokia, Bhut Jolokia, Nai Mirris ym...) Capsicum chinense 10+++ 800 000–1 041 000
    Trinidad Moruga Scorpion[11] Capsicum chinense 10+++ 2 000 000
    Carolina Reaper (HP22B) Capsicum chinense 10+++ 2 200 000

    VastaaPoista