tiistai 20. elokuuta 2013

Takapihan tilanne

Aji Fantasy (C. Baccatum) ei niin nättinä

Taas on vierehtänyt pitkä hetki viimeisestä chilien tilanteen kertomisesta. Ilmat ovat olleet nyt aurinkoisia ja samanlaista säätä olisi tarjolla vielä joksikin aikaa. Vielä saavat chilit viettää hetken aikaa ulkona ja en mieti vielä mitään toimenpiteitä sisälle tuomiseksi.

Muutama lajike taas kypsytellyt marjojaan. Yksi niistä on Aji Fantasy. Kuvan marjat eivät ole kovin hyvässä edustuskunnossa ja kirvat ovat jättäneet niihin jälkensä.
Caribbean Red Habanero (C. Chinense) satoaa kivasti


Caribbean Red Habaneroa kuvaillaan usein satoisaksi. Sitä se myös näyttäisi täällä olevan ja marjoja on kivasti tulossa. Toistaiseksi vasta yksi on kypsynyt punaiseksi, mutta luulen loppujenkin alkavan kypsymään piakkoin.Caribbean Red Habaneron (C. Chinense) kukkaOlen tässä jo viikko takaperin alkanut leikkelemään chileistä ylimäärisiä oksia pois, tarkoituksena saada kasvit keskittymään enemmän marjojen kypsyttelyyn. Tänään on vuorossa uusi saksikäsi-Caide-päivä. Raakasti vaan kaikki ylimääriset oksat poikki, vaikka niissä on kukkia ja pieniä podeja. Ne eivät enää kerkeä ulkona kypsäksi valmistumaan.

Madame Jeanette (C. Chinense) rivistö


Vihdoin myös Madame Jeanette alkoi vaihtamaan väriä ja ennen kaikkea oikean väriseksi. Monella on liikkunut siemeniä, missä on marja lopuksi kypsynyt punaiseksi. Oikea Madame kypsyy keltaiseksi ja tämä todellakin näyttäisi olevan oikea lajike. Pitkä odotus on palkittu. Marjat ovat jääneet pieniksi, mutta ainakin saan siemeniä talteen ja pientä maisteltavaa.PI 631154 (C. Flexuosum) tekee pieniä  marjojaVihdoin alkoi myös Flexusta löytymään marjoja. Saa vielä jännittää, että onko ristiinpölytys toisen kasvin kanssa onnistunut, eli onko marjoissa kunnolla itämiskykyisiä siemeniä.

Ajattelin täyttää nämä sulatejuustolla ja kääriä pekoniin. Tai sitten vaan kerään siemenet talteen ja koitan saada loppu marjasta jotakin syötävää.

Starfish (C. Baccatum) pistokasStarfish on pihalla kasvanut miehen mittoihin ja haarautunut useampaan suuntaan, kiitos latvojen katkeilun. Tässä isossa kasvissa ei ole kuin pari hassua marjaa, mutta katkenneesta latvasta juurrutettu pistokas tekee kymmenkunta podia. Tämä on aika mielenkiintoista ja jos tämän olisi osannut jotenkin ennustaa, niin hervoton emokasvi olisi heitetty luiskaan jo ajat sitten.
Locoto orange (C. Pubescense) ja möllykkäTammisillan puutarhalta ostettu Locoto Orange tekee isoja ja painavia marjoja. Kädessä kokeiltuna marja painaa varmasti jotain 50-100 grammaa ja kun näitä on kuitenkin paljon, niin voisin kuvitella puskasta irtoavan ehkä kilonkin verran purtavaa. Tänään saa kaunis puska myös saksista ja ylimääräinen lehtimassa saa lähteä.


Naga Morich (C. Chinense)Myös uudemmat Nagan podit alkavat näyttä siltä miltä pitääkin. Ensimmäiset olivat aivan liian siloposkisia, mutta nämä näyttävät jo vihaiselta Naga Morichilta. Montaa marjaa ei ole enää tulossa, vaikka tämän kasvin pitäisi melko nopea ollakin. Alkukesästä hienossa kunnossa ollut Naga jumitti ulkona pahasti ja sato jäi todella laihaksi. Ensi vuonna sitten paremmalla menestyksellä, mikäli tätä vielä kasvatan. En ole vielä päättänyt.
Lemon Drop (C. Baccatum)Lemon Drop alkaa jo kypsyttelemään toista satoaan. Ensimmäinen sato on jo korjattu, uutta satoa on kypsänä viisi marjaa ja yksi oksa näyttää hyvältä. Tähän tulee kiva kasa marjoja. Lemon Drop on varmasti lajike mitä tulee kasvamaan minulla aina, kun vain chilejä kasvattelen. Aivan mahtava tapaus. Tämä satoaa aikaisin, on helppohoitoinen, on melko satoisa ja ennen kaikkea, on todella hyvän makuinen.

2 kommenttia:

  1. Lemon Dropista olen samaa mieltä. Pitäähän joukossa olla aina yksi ns. varma chili. ;)

    VastaaPoista
  2. Lemon droppia kasvaa täälläkin ensi vuonna. Satopiikkejä ei ole tullut, vaan kypsiä on saanut poimia pitkin kesää. Nyt kun vesiviljelystäkin alkaa irrota kypsää, satomäärä kasvaa tämänkin lajikkeen osalta mukavasti. :) Muuten ensi kauden lajikkeet on ihan auki. Ajatuksena on siirtyä miedompiin ja/tai maukkaampiin lajikkeihin.

    VastaaPoista