lauantai 20. heinäkuuta 2013

Kypsymistä

Giant Habanero (C. Chinense) ja jättimäinen marja
Giant Habanero nimellä kasvanut kasvini taisi kypsyttää esikoisensa lopulliseen väriinsä, otaksun. Kuvassa näkyvä marja on tämän vuoden siemenistä ensimmäinen kypsäksi kirinnyt. Oli myös kukkimassa ennen muita. Eli melko aikainen lajike chinenseksi tai sitten vaan oli tuuria tai muita paremmat olosuhteet. Kasvutuslista 2013 linkistä löytää tarkemmat merkkipäivämäärät.

Tämän kauden idätyksistä kypsäksi on päässyt nyt myös Lemon Drop (C. Baccatum) ja pikkiriikkinen Thaichili (C. Annuum) kypsyttää ihan lähipäivinä loppuun jo melkein kokonaan punaisen podinsa. Näitä kypsymisiä voi myös bongata kasvatuslistastani, kiitos tästä taulukosta kuuluu taas Chilivaarille, sieltä onneksi tuli bongattua tämä vinkki ja tuosta taulukosta on varmasti iloa monelle kaudelle ja ehkä jopa muillekin harrastelijoille. Sieltä on hyvä urkkia aikataulutuksia idätyksiin ja tarkkailla vaikkapa kypsymisaikoja. Todella kätevä työkalu ja tulen jatkossakin tulevilla vuosilla ylläpitämään samanlaista taulukkoa.

Nyt, kun kausi on niinkin pitkällä, että melkein jo maistettu tuotakin kypsyvää marjaa, niin on jo aika suunnitella tulevaa kautta. Jo nyt on tullut muutama virhe esille ja täytyy kauden lopuksi summata, mitä on tehty hyvin ja mitä huonosti, jotta saadaan seuraavasta kaudesta vielä parempi. Tavoitteita sadonkorjuulle oli kauden suunnitelmissa yksi kilo ja se on aika tiukkaa saada suoritettua, mutta ei suinkaan mahdotonta. Sadonkorjuutaulukko löytyy myös tuolta kasvatuslista 2013-sivulta.

Kauden 2014 listaa olen jo suunnitellut, mietiskellyt ja se tällä hetkellä näyttää tältä:


Laji Lajike
1 Annuum Jalapeño Early 3
2 Annuum Jalapeño Gaucho
3 Annuum Bolivian Rainbow
4 Baccatum Aji Amarillo 6
5 Baccatum Aji Cristal
6 Baccatum Aji Fantasy
7 Baccatum Lemon Drop
8 Baccatum Omnicolor
9 Baccatum Trepadeira Werner
10 Chinense 7 Pot 10
11 Chinense 7 Pot Douglah
12 Chinense Aji Charapita
13 Chinense Aji Panca
14 Chinense Carolina Reaper
15 Chinense Cili Coronong
16 Chinense FG Jigsaw
17 Chinense Habanero Ruissalo
18 Chinense Rocato
19 Chinense Trinidad Scorpion x Naga
20 Pubescens Canario 9
21 Pubescens Hyper Pube
22 Pubescens Manzano Rojo
23 Pubescens Orange Rocoto
24 Pubescens Rocoto
25 Pubescens Rocoto Red Peruvian
26 Pubescens Turbo Pube
27 Pubescens Ultra Pube
28 Pubescens Yellow Rocoto
29 C. Annuum var. Glabriusculum Tepin 7
30 C. Baccatum var. Pendulum CO 4318
31 C. Cacoënse CO 1403
32 C. Flexuosum PI 631154
33 C. Lanceolatum Lanceolatum
34 C. Praetermissum CAP 1144
35 C. Rhomboideum Rhomboideum

Muutama sananen listasta. Osa noista on jo olemassa olevia kasveja, jotka on tarkoitus saada kestämään talven yli, kuten Bolivian Rainbow, FG Jigsaw ja Carolina Reaper. Sekä tietysti villit Flexut ja Rhombo.

Muutama chinense ei varmaan kerkeä kypsyttämään satoaan ulkosalla ja niitä sitten nostetaan sisälle kypsyttämään satoaan ja yritetään saada talvehtimaan. Nämä sitten tilanteen mukaan.

Annuumeista suurin osa tämän vuoden kasvateista ei pääse jatkoon. Bolivian Rainbow on amppelissa ja mahtuu hyvin keittiöön ja saa yrittää siellä talvehtia. Kaikki muut heitetään luiskaan, mutta siemenistä idätetään sitten uudestaan Jalapeño Early ja olen ostanut Heinän Puutarhan chilejä kaupasta ja Jalapeño Gaucho oli todella mieto ja sopiva grillattava, että idätän sitä ensi kaudeksi. Seitsemän annuumia siis kutistuu ensi kaudeksi kolmeen.

Baccatumeja oli tällä kaudella vain 4 lajiketta. Ensi kaudeksi sitä määrää on pakko lisätä. Baccatumit ovat todella maukkaita ja hyviä ruoanlaitossa, mutta ovat usein rumia aurauskeppejä ja lisään määrää vain kuuteen lajikkeeseen. Näillä näkymin.

Chinenset eivät oikein menesty ulkona, ellei satu todella lämmin kesä. Kyllä ne saa tekemään satoa jonkun verran, mutta kyllä aika vaikea ja hidas laji on ilman kasvihuonetta. Sisällä niitä voi muutaman pitää, mutta kasvavat usein aika isoiksi ja ikkunalauta voi käydä pieneksi ja lattialle ei voi oikein laittaa kissojen takia. Chinensiä minulla oli tällä kaudella eniten, mutta tulen määrää vähentämään ja kasvit jäävät sitten todennäköisesti sisälle koko kesäksi. Tänä vuonna lajikemäärä oli 10 tuossa uudessa listassa määrä pysyy samana, mutta minulla ei siemeniä ole montaakaan noista ja huomasin niiden itävän todella huonosti ja tuosta lajikemäärästä todennäköisesti puolet karsiutuu sitä myötä. Tietysti määrää voi nostaa talvehtijoiden pysyminen hengissä, joten nähtäväksi jää, kuinka pieneksi määrä todellisuudessa laskee.

Pubescensit ovat viihtyneet ulkosalla todella hyvin ja ovat kauneimmat pusikot pihalla. Lajikkeita oli minulla vain kaksi, kasveja kuitenkin kolme, kun yksi Rocoto Red Peruvian-pistokas lähti huimaan kasvuun ja tekee luultavasti ihan kivan sadonkin. Ensi vuodeksi määrä nouseekin yhdeksään. En näitä ole vielä paljon päässyt maistamaan, mutta on kyllä myös todella maukasta tavaraa. 

Villejä minulla jo kasvaa pari Flexua ja yksi Rhombo. Tällä hetkellä on jo parhaillaan itämässä muutama lisää ja tarkoitus olisi nostaa määrä seitsemään ja siemeniä minulla on vielä lisää, jotta saadaan jossain vaiheessa määrä kaksi numeroiseksi. Osa on kyllä ns. puolivillejä ja chinense-listassa on mm. Aji Charapita, mikä kasvaa Amazonin viidakoissa villinä. Villien itäminen on vaikeaa ja varmasti tulee tässäkin karsiutumista.

Tuollaista suunnitelmaa on pyörinyt mielessä ja nyt sain vähän kirjoitettua ylöskin. Lista varmasti vielä hiukan elää, olen kuulemma paha tuuliviiri, mutta runko on aika pitkälti tuo. Siemenetkin on kaikki muuten hommattuna, paitsi Trepadeira Werneriä (C. Baccatum) ei vielä ole, mutta luotan Jozpeen, kuin kalliioon, että sieltä irtoaa parit jyvät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti