perjantai 3. toukokuuta 2013

33 päivää ja 66 cm

Piti ottaa tänään oikein mittanauha ja kalenteri käteen. Lemon Drop (C. Baccatum) ja Starfish (C. Baccatum) olivat pitkään kilpasilla pituuskasvussa. Starfishillä katkesi tosin latva jokin aika takaperin ja kilpailu loppui siihen paikkaan. Lemon Drop jatkoi kuitenkin hurjaa kasvuaan ja omasta mielestäni on kasvanut useamman sentin päivässä, todistusainesto puhuu puolestani:

Maaliskuun lopussa tekemäni inventaarion jälkeen Lemon Drop on siis kasvanut keskimäärin 2 cm vuorokaudessa. Kasvuspurtti ei tosin alkanut ihan heti inventaarion jälkeen ja muutamana viime päivänä tuo on kasvanut jopa 5 cm yhden päivän aikana. Virallisina mittaustoimenpiteenä ollut käytäntö, jossa makaan sohvalla 20 asteen kulmassa ja tiirailen tuulentarkalla oikealla silmällä vasen silmä ummessa ja muistelen mitä vastaava mittaustulos oli edellisenä päivänä. Tänään sorruin käyttämään tosin rullamittaa.

Usein puhutaan, että ruukunvaihdon jälkeen (isompaan ruukkuun) pituuskasvu pysähtyy hetkeksi ja kasvi keskittyy toipumiseen ja juurien kasvatteluun. Puhutaan myös, että kasvit ovat myös yksilöitä ja kaikki eivät aina käyttäydy samalla tavalla. Tämä kasviyksilö saikin kasvuspurtin jo pienemmässä ruukussaan ja otin riskin, vaihdoin kesken parhaimman kasvun sen isompaan 6l airpot-ruukkuun. Tämä kannatti, kasvuspurtti ei pysähtynyt, se vaan jatkoi kasvamistaan vieläkin nopeammin. Eli ruukunvaihdon voi tehdä tuossakin tilanteessa, se voi olla jopa parempi ratkaisu. Tuo on nyt lopullisessa ruukussaan ja nyt ei tarvitse tehdä hankalaa ruukunvaihtoa metriselle kasville peläten sen katkeamista. Myös Chilivaari varoitti blogissaan ruukunvaihdosta liian pitkäksi kasvaneille kasveille.

Lemon Drop (C. Baccatum) podittava pistokas
Edellä mainittu Lemon Drop ei vielä kuki, nuppuja on ollut tosin jo pidemmän aikaa. Minun edellisvuoden Lemon Dropista otettu pistokas on kukkinut huhtikuun alusta asti ja podit jäivät heti kiinni. Tämä kasvi oli inventaariossa 30 cm korkea ja 40 cm leveä, tällä hetkellä 50 cm suuntaansa. Kasvu on jatkunut podituksesta huolimatta. Tällaiset pistokkaat tekevät helposti podeja hiukan pienempänä ja on muutenkin erikoisen mallisia. Kyseinen pätkä on aikoinaan leikattu oksasta ja tästä onkin muodostunut hyvin ikkunalaudalle sopiva kasvi. Haaroja on myös hienosti vähän joka suuntaan. Näitä samoja pistokkaita minulla oli pari muutakin, mutta yksi on enää jäljellä, loput on annettu eteenpäin.

Lemon Dropin (C. Baccatum) marja raakana
Montaa marjaa ei ole tähän pistokkaaseen kuitenkaan jäänyt kiinni. Kasvi varmasti tuntee rajansa ja on vain neljää marjaa tekemässä. Kaksi isointa on jo ollut pitkään 5 cm pitkiä ja marjan kasvu on loppunut. Sen pitäisi alkaa kohta kypsymään ja muuttamaan väriään keltaiseksi. En ole ikinä Lemon Droppia maistanut ja tämä on ehkä SE chili, mitä olen eniten odottanut. Eli pettymys voikin olla kova, jos maku ei ole niin hienostunut, mitä olen pikku päässäni tässä kypsymistä odotellessa ajatellut.

Joudun jälleen hieman pahoittelemaan kuvien laatua. Otin kuvat tietoisesti liian hämärässä, muutaman tunnin päästä olisi ollut jo valoisampaa ja kuvat parempia. Aikataulu on kuitenkin sellainen, että kuvat oli otettava joko nyt tai sitten olisi varmaan jäänyt koko kirjoitus tekemättä.

Muuta chilirintamalla:

Kaksi chiliä joutui eilen ulkoruokintaan. Älkää huoliko, selvisivät ainakin ensimmäisen yön hienosti. Laku oli päässyt jyrsimään lehdet risaiseksi noista kahdesta ja oli pakko antaa tärkeimmille kasveille lisätilaa ja nuo kaksi uhrautuivat ryhmän puolesta. Toinen chileistä on Hot Cherry (C. Annuum) tällä ei ole niin väliä, kun minulla on vielä parempi yksilö jemmassa yläkerran kasvatuskaapissa. Ihme ja kumma tuo häkkyrä on toiminut kyllä loistavasti. Samassa turvatalossa asustaa myös yksi kauden pääkasvateista Carolina Reaper (C. Chinense) ja on kasvanut hienoksi pikku taimeksi. Toinen ulos joutuneista oli Pumpkin Habanero. Tuo on taas joku siemenkauppiaiden myyntikikka (ilmeisesti onnistunut sellainen) ja kasvi on kaikkea muuta, kuin Habanero. Epäilen annuumiksi ja ei tule kyynel, jos tuo ulkona heittää lusikat nurkkaan.

1 kommentti:

  1. Tänään 11.5 Lemon Drop on 125 cm korkea! Se on jatkanut kasvamistaan n. 5 cm vuorokaudessa ja on haarautunut hienosti moneen suuntaan.

    VastaaPoista