keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Varaslähtö ulkokauteen!

Otin maanantaina (6.5) ison tietoisen riskin ja aloin jo sijoittamaan chilejä lopullisesti ulos. Samalla myös jotkut saivat pelkkää totuttelua auringonvaloon. Aloitteleville kasvattajille tiedoksi, että vaikka chilit kylpevät sisällä auringonvalossa ikkunalaudalla, eivät ne ole tottuneet UV-säteilyyn, koska ikkunoiden lasit pysäyttävät käytännössä UV-säteilyn kokonaan. Aluksi chilit pitää totuttaa suoraan auringonvaloon ja jopa puoli tuntia voi olla niille liikaa!

6.5 ensimmäiset chilit ulkoilemassa
Capsicum Pubescens on chililaji, joka pitää vuorokauden sisäisistä lämpötilanvaihteluista ja kylmemmistä öistä. Tämä on siis ensimmäinen ulkoruokintaan joutuva chili. Minulla on pubeja Rocoto Red Peruvian + sen piskuinen lähes juureton pistokas ja Locoto Orange. Nämä voivat olla jo ulkona melko huoletta, jos vain lämpötila pysyy selvästi plussan puolella myös vuorokauden kylminpään aikaan. Baccatumit sietävät myös jonkin verran kylmempää, mutta ottavat helposti pitkiäkin kasvujumituksia, jos joutuvat ulos liian aikaisin. Minulla on jo muutama baccatumikin nyt nukumassa yönsä ulkona ja tämä on todennäköisesti virhe, mutta minä otan riskin ja kokeilen aloittaa ulkokauden liian aikaisin. Tänään lämpömittari näyttää vuoden huippulukemat ja on 21 astetta lämmintä, myös eilen oli todella lämmin päivä, selvästi lämpimämpää, mitä tänä vuonna on muuten ollut.

Naga Morich (C. Chinense) 10l airpotissa
Myös chinenset ovat käyneet totuttautumassa ulkomaailmaan. Tämä chililaji on varmaankin kaikkein krantuin ulkolämpötilan suhteen ja chinenset pääsevät varmaan vasta kesäkuussa lopullisesti ulos. Puolessa tunnissa yleensä jo lehdet menevät veltoiksi, jos tämä on suorassa auringossa ja olenkin pyrkinyt antamaan ensitotuttelut UV-säteilyyn varjossa tai pilvisessä säässä. Isoimmat chinenset ovat muuten keittiössä, missä on heikko valo ja kasvu on selkeästi siellä kärsinyt, myös kirvat ovat tehokkaasti syöneet aina uudet lehtiversot ja sitä kautta ollut keittiön kasvateilla hankalaa aikaa. Vaikka kirvoja olen suihkutellut toluliuoksella ja saanut ne mielestäni hyvin tapettua, tulee niitä aina vaan jostain uudestaan. Niitä ei ole paljon, mutta yksikin on liikaa. Nyt tunnin parin valohoidot ja mahdolliset lisäsuihkutukset toivottavasti parantavat tilannetta. Lähes kaikki isoimmat chinenset ovat haarautuneet melkein tyvestä. Isoimmat ovat reilu puolimetrisiä, pienimmät vasta parikymmensenttisiä, mutta kasvavat jo nopeasti.

Pikkuinen Hot Cherry (C. Annuum)
Nyt, kun valonmäärä on selkeästi muutenkin lisääntynyt Arskan ansioista, alkaa monet chilit kukkimaan ensimmäisiä kukkiaan. Minulla on tuolla kasvatuslistaosiossa taulukko, mihin päivitän chilien tärkeimmät tiedot ja sieltä voi käydä vakoilemassa tilanteita. Kahden viime päivän aikana kukinnan on aloittanut siemenestä kasvatettu Lemon Drop (C. Baccatum) ja mitä hienointa, niin toinen PI 631154 Flexuosumista! Hot Cherry (C. Annuum) aloitti kukintansa melko pienikokoisena 28.4. Thaichilini on alle 10 cm korkea ja sekin aloitti kukinnan toukokuun alussa. Hot Cherryssä huomioni kiinnitti myös tavallisen iso kukka, suurin kukka tähän mennessä.

huippuharvinainen villichili  PI631154 (C. Flexuosum) teki ensimmäisen kukkansa 7.5.2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti