lauantai 18. toukokuuta 2013

Helteet alkoivat!

Tällä viikolla olemme saaneet Turussa nauttia kesäisistä ilmoista hellelukemissa! Takapiha alkaa olemaan jo täydessä valmiudessa ja se onkin jo täynnä chilejä, vaikka ensi viikolle on taas luvattu hiukan kylmempiä päivälämpötiloja ja vesisadettakin.

Ensi viikolle on luvattu hiukan kylmempää ilmaa ja vesisateita, mutta optimistisena uskon, että myös vaativimmat chinenset aloittavat kasvuspurttia ulkoruokinnassa. Ainakin uutta kasvua on hyvin näkyvissä jo nyt. Muutama taimi sai saksista ja nykäsin lehtiä irti mahdollisen punkkihavainnon takia. Madame Jeanette (C. Chinense), Giant Habanero (C. Chinense) ja Brown Large Habanero (C. Chinense) valitettavasti ovat nyt hiukan aikaa lähes keppinä, mutta olivat saaneet siipeensä jo liian pahasti muutenkin. Uskon, että kerkiävät hyvään satokuntoon vielä kuitenkin. Minulla oli tuossa oikeanpuolen kuvassa näkyvien kasvien päällä hallaharso kaksinkerroin muutaman päivän, jotta eivät palaisi auringossa. Niitä oli jo ennen sitä pari viikkoa totuteltu ulkona auringon UV-säteilyyn. Harso oli torstaina kaikkein kuumimpana päivänä lähtenyt puoliksi irti ja töistä kotiin tullessani olivat melkein kaikki chilit nuukahtaneet. Nuukahtamisen syyksi lopulta selvisi kuitenkin kuivuus, koska heti veden antamisen jälkeen ne melko nopeasti nousivat takaisin pystyyn ja vain muutama lehti kuoli. Ei palaneita lehtiä. Palanut lehti ei ikinä parane.


Chileistä taitaa olla jo yli puolet ulkona. Osa on pienempiä "varataimia". Ehkä ne kuitenkin kerkiävät vielä ulkona kasvamaan sen verran, että saisi edes jotain pientä satoa. Myös yrttejä ja tomaatteja on kasvamassa ja kesällä saamme tehtyä paljon ruokia omista tuotteista, tai ainakin maustettua niitä. Myös kaveripiiriin on luovutettu useampi taimi. Oikeastaan kaikki lahjotettavat chilit on jo annettu, tomaatteja on vielä ylimääräisiä, mutta niille on jo ottajat. Vielä on chilipöydät vähän heikossa hapessa, mutta eiköhän ne tuosta vielä rehevöidy.

Myös sisällä ikkunalaudalla on hyvä valo päivällä ja myös illalla olen hetken antanut lisävaloa. Sisällä kasvit ovat kasvaneet myös kookkaiksi ja ovat jo melkein kaikki sen kokoisia, että eivät enää paljon kasvakaan.

Red Peter Pepper (C. Annuum)
Red Peter Pepper (C. Annuum) yksi korkeimmista sisätaimista. Korkeutta kasvilla on jo 65 cm ja on muutenkin hyvin haaroittunut ja rehevä. Nuppuja se ei ole tehnyt vielä yhtään, joten voi hyvinkin kasvaa vielä loppupeleissä metriseksi kasviksi. Tämä kasvi tekee kivan mallisia marjoja, katsotaan saadaanko niitä suuhun laitettavaksi.

Carolina Reaper (C. Chinense) on kasvanut lähes täydelliseksi, erittäin tuuheaksi ja isolehtiseksi chinensetaimeksi ja pääsi myös kasvatusboksista ikkunalaudalle. Ei enää oikein mahtunut siellä boksissa asustamaan. Todennäköisesti kerkiää satoamaan sittenkin!

Datil (C. Chinense) on kasvanut myös nopeasti ja on saanut isomman ruukun ja hyvän paikan ikkunalaudalla, hyvä sato tulossa, jos ei tule ongelmia.

Tammisillan puutarhalta ostettu 7 Pot Barrackpore (C. Chinense) on myös kasvanut hyvin, haaroittunut ja tekee jo ensimmäisiä kukannuppujaan. Ei vielä lähelläkään täysikokoinen, mutta hyvässä vauhdissa.


Aji Fantasy (C. Baccatum)
Tänään lisäsin Aji Fantasyn (C. Baccatum) kukkivien kirjoihin. Yhdeksän lajiketta jo kukki ja kaikki näyttää tähän mennessä enemmän kuin hyvältä. Ensimmäinen täysi chilikausi on mennyt todella mallikkaasti. Isoin apu ollut tähän mennessä Chilivaarin blogi, sieltä olen onkinut aikataulut idätyksiin ja vinkkejä ihan idätyslautasta lähtien kaikkeen mahdolliseen chilinkasvatukseen liittyen. Kesäkuun alussa lähdemme parin viikon lomamatkalle, saamme onneksi todella hyvät chilien- ja kissojenhoitajat. Varmasti matkalta tultuamme on piha kovastikin eri näköinen. Toivon mukaan positiivisessa mielessä. Hoitajat varmasti pitävät chilit kunnossa, jos ei mitään ihmeellisyyksiä tapahdu. Kaksi viikkoa on muutenkin lyhyt aika chilinkasvatuksessa. Tähän mennessä siis lähes kaikki aikataulussa, tilat ovat riittäneet melko hyvin suuresta taimimäärästä huolimatta. Isoin murhe tähän mennessä on ollut kirvat, niistä ollaan joten kuten selvitty. Pahoja tuhoja kyllä tekivät kasvun suhteen, vaikka niitä ei montaa ollut. Kesällä yksi iso riski on punkit. Ikäviä kauhutarinoita on viime vuodelta chilifoorumi täynnä. Sormet ristiin siis.

3 kommenttia:

 1. No niin. Sielläkin chilit nauttii ulkoilmasta.

  Its en ole ikinä ymmärtänyt tuota, etttä miksi chilit pitäisi "totuttaa" UV-valoon. Itse olen vain vienyt aina kasvit ulos ja kasvatuskaappin eikä mitään ole sattunut.

  Kummallista

  VastaaPoista
 2. Voisiko olla niin, että sinun kasvatuskaappi blokkaa UV-säteilyn? Mulla tosiaan moni chileistä kuukahti jo puolessa tunnissa, kun niitä ulos vein ilman suojaa. Toinen vaihtoehto on pilvinen keli, silloinhan siellä on luonnon oma hallaharso suojaamassa chilejä. Ja sain kyllä hyvin palaneita lehtiäkin muutamaan chiliin, kun en ajoissa suojannut.

  VastaaPoista
 3. En tiedä. Noinhan se saattaapi olla.

  Toisaalta Biquinho ei ole ollut tänä vuonna kasvatuskaapissa vaan terassilla, johon paistaa aurinko koko päivän ja ei ole ollut sekään moksiskaan.

  Mene tiedä...

  VastaaPoista