maanantai 26. marraskuuta 2012

Joulukuuta odotellessa

Chileilyt etenevät hitaasti. Aivan liian hitaasti tällaiselle malttamattomalle moukalle. Olohuoneen ikkunalaudan kasvit alkavat päästä tuholaisongelmasta eroon ja toivon mukaan alkavat elpyä. Habanero on selvästi jopa kasvanutkin ja selvisi tuholaisista parhaiten.

Giant Habanero, Lemon Drop ja Aji Cristal


Olohuoneen chileistä en kuvaa laita masentavuutensa vuoksi, mutta keittiön kasveista voin ilomielin laittaakin. Keittiö on selvinnyt vielä toistaiseksi tuholaisilta ja reilua kasvua ollut havaittavissa. Taimet ovat kovia kokeneita, viime kesänä istutettuja ja nyt vasta ovat päässeet kasvupyrähdykseen.

 Kuvasta hyvin huomaa kasvunopeuseron baccatumien (Lemon Drop ja Aji Cristal) ja chinensien välillä (Giant Habanero). Rehellisesti sanottuna en kyllä oikein tiedä mikä otus tuo Giant Habanero on. Usein habaneroa on käytetty yleisnimenä kaiken maailman chinenseristeytyksille ja niillä ei välttämättä ole mitään tekemistä oikean habaneron kanssa. Tuon siemenet sain joltain ystävälliseltä henkilöltä Chilifoorumilta, nyt ei heti vain tällä sekunnilla nimi muistu mieleen. Jos jollain on tarkempaa tietoa tuosta lajikkeesta, niin otan sen tiedon mielelläni vastaan.

Bolivian Rainbow - koristechili

Mikä hienointa huomata, niin Bolivian Rainbow pukkaa reilulla kädellä kukkaa. Kukat ovat olleet mielestäni vailla siitepölyä ja ovat sitten pudonneet aikansa kukkineena pois koristelemasta. En ole leikkinyt vielä pensseli-setää kukkien kanssa, pensseli on kadonnut jonnekin. Laitoin sen syksyllä jonnekin varmaan paikaan, jottei häviä ja siellä se onkin ollut hyvässä tallessa. Toisaalta onkin vielä ihan hyvä, ettei BR tee vielä podeja, koska olen sen oksia saksinut ja haluisin, että se käyttää vielä voimansa viherkasvuun.IdätyslauttaIdätyslautallakin on ollut hiukan etenemistä. Giant Habanerot (C. Chinense) ovat molemmat sirkkalehdillä, kuten myös toinen Madame Jeanette (C. Chinense). Kaveriltani saadun Thaichilipodin siemenet ovat myös molemmat itäneet, sirkkalehdet vielä puuttuu. Rocotot (C. Pubescens) eivät ole vielä olleet kauaa (9 päivää), muistaakseni sain noita samoja siemeniä kesällä itämään. Chinenset Caribbean Red Habanero ja Harolds Saint Bart´s ovat olleet nyt 18 päivää risteilyllä ja pidetään peukut pystyssä, että vielä tuosta itävät.

Tällä viikolla voi olla postilaatikossa lisää siemeniä, jotka pääsevät sitten myös pikaisesti lauttamatkalle. Mutta niistä lisää ensi numerossa!

2 kommenttia:

  1. Itseasiassa jo tuosta kuvastahan jo huomaa, että yksi Rocotoista oli itänyt ja pukkaa sieltä juurta ulos. Tänään laitoin jo kolme isointa sirkuttelijaa multiin.

    VastaaPoista
  2. En missään ole törmännyt lajikkeeseen, minkä nimi olisi pelkästään Giant Habanero. Sellainen on kyllä olemassa, kuin White Giant Habanero. Satoa korjatessa sitten varmaan nähdään, olisiko se tämä: http://fatalii.net/chile/?u=g&c=search&word=habanero&id=5565

    VastaaPoista