lauantai 17. marraskuuta 2012

Lisää idätyksiä

Edelliset siemenet (Chinenset) laitoin 9 päivää sitten itämään. Malttamattomalla on tuskaista odottaa ja vasta yksi siemen on työntänyt pienen n. 5 mm pitkän hännän ulos kuorestaan. Epäilen laatikossa, missä lautta on, olevan liian kylmä? Laatikossa on valon päällä ollessaan n. 27 astetta. Valo on päällä 16 tuntia vuorokaudessa ja pois päältä olleessaan lämpötila laskee alimmillaan 24:ään asteeseen. Tiedän, että optimi lämpötila idätykseen olisi siinä 28-30 asteen korvilla ja siihen ei näillä näppäimillä päästä. No ainakin yksi on itänyt, pitää malttaa vain odottaa.

Tänään laitoin kahta muutakin lajiketta lautalle, tosin leikkasin palan kahvinsuodatinpaperia niiden alle. Nämä nyt lautalle itämään päässeet ovat kokonaan uusia lajikkeita minulle. Kolme siementä laitoin lajikkeesta Rocoto Red Peruvian (C. Pubescens) ja sain jokunen aika sitten kaveriltani pari ThaiChilin marjaa, joista otin siemenet talteen, nyt niistä kaksi pääsi idätykseen.

Muutenkin suunnitelmat ovat nyt melko pitkälti käsissä, millä ensi vuonna mennään. Tällä hetkellä minulla on kymmenen lajiketta chilejä kasvamassa, uusia lajikkeita tulee viisi. Laitoin blogin oikeaan reunaan listan, missä lukee kasvatuksessa olevat lajikkeet ja tulevat uhrit.

Mietteissä ollut chiliaita sai takapakkia, kun tajusin tilanpuutteen pihalla. Suunnitelma on muuttunut niin, että laitan johonkin parvekelaatikon tyylisiin laatikoihin sen aidan kasvamaan ja nämä laatikot ovat terassin laudoituksien päällä. Ajatuksena olisi, että laitan Aji Fantasya ja Lemon droppia molempia 3-4 kpl ja ne olisivat laatikossa vuorotellen. Muita ehdotuksia otetaan vastaan.

Sillä aikaa, kun kirjoittelin tätä kirjoitusta, blogilla kävi 1000:nes vierailu! Kiitoksia vierailleille ja teretulemas toinenki kerta.

2 kommenttia:

 1. Ei se itäminen lämmöstä varmaankaan ole kiinni, vaatii vain aikaa.
  Nyt syksyllä meillä oli pannuhuoneremontti ja huoneet jo vähän viilenivät, eikä patterit lämmenneet. Silti testi-idätykseni itivät mielestäni ihan normaaliin tahtiin. No, ehkä siinä muutama päivä enemmän meni, mutta ei sillä ole minulle merkitystä.

  Joskus harrastuksen alussa kokeilin samoilla siemenillä eri lämpötiloissa, enkä saanut merkittävää etua lämmöstä. Alle 20° kyllä hidastaa. Lämpimässä ja suletussa tilassa homeetkin kasvavat nopeammin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä tietää. Ei saisi vain pitää hullua odotuksessa.

   Poista