torstai 8. marraskuuta 2012

Valoa kansalle

Eilen saapuivat valaisimet keittiön ikkunalautaa valaisemaan. Sain eilen valaisimet asennettuakin, mutta toinen loisteputkista oli rikki. Tänään hain uusia loisteputkia kolme kappaletta ja sain myös olohuoneen ikkunalautavaloihin oikean värilämpötilan putket. Olohuoneessa on samanlaiset valaisimet, mitä ostin keittiöön. Hommasin 4000K loisteputket, värisävy on sama, mitä minulla oli kasvatuslaatikossa. Tämä on chilifoorumilta lukemani tiedon mukaan juuri riittävä lämpötila (mielellään korkeampi saisi olla) ja olikin hyvin toiminut boksissani. Myös silmälle väri on mieluisa ja pidän tuosta paljon enemmän, kuin perinteisen 2700K loisteputken kellertävästä väristä.

Amppelissa Bolivian Rainbow, muut vasemmalta lukien: Lemon Drop, Aji Cristal ja Giant Habanero, vielä olisi tilaa ;)
Yleensä suositellaan, että valonlähde olisi muutaman senttimetrin päässä kasvista. Tämä tarkoittaisi kalliimpaa valaisinta, koska en mitä tahansa suostu laittamaan näkösälle roikkumaan. Verholaudan takana on nyt kaksi Pentura Mini TL-5 28W 840 valaisinta. Valaisimet on kytketty johdon pätkään, missä pistotulppa päässä ja jatkojohto on vedetty nurkkaan, missä on ajastin ja valot ovat säädetty olemaan n. 16 tuntia vuorokaudessa päällä. Verhokiskossa oli jotain ihme klipsejä, millä ripustin johdon ja ei tarvinnut kiinnittää sitä sen paremmin. Varmasti olivat siinä sitä varten, että voi kaapeleita kiinnittää, en keksi mitään muuta tarkoitusta moisille kääkeille... Asennus onnistui hetkessä.

Valaisimet muuten maksoivat 20 euroa kpl, jatkojohto 4,99 ja ajastin saman verran. Hintaa tuolle systeemille tuli siis n. 50 euroa, tehoa vie suunnilleen saman mitä 60W hehkulamppu. Sähköasentajalle ei palkkaa maksettu ja sen kyllä huomaa.

Myös olohuoneen risut saivat oikean väriset loisteputket, ovat vaan niin huonossa hapessa, että oksat pois


Nyt siis kasvatusboksissa olleet kolme chiliä saivat isommat ruukut, kunnon mullat ja kunniapaikat keittiön ikkunalaudalta. Yksi taimista oli ikävä kyllä kuollut boksissa, hän oli ollut turpeessa, missä kosteus ei oikein pysy ja oli kuollut kuivuuteen, vaikka oli edellisenä päivänä kasteltu. No eipä sille nyt olisi ollut oikein oikeanlaista (lue: näköistä) ruukkuakaan.

JA mikä hienointa: eilen kun kasvatusboksi tyhjeni, otin pienen aavistuslähdön ja pistin Chinensejä idätyslautalle! Nyt tämä maailmankuulu Chilivaarin idätyslautta pääsee täälläkin kokeiluun! Vihdoinkin, tätä on odoteltu, kuin hullu puuroa!

Tuossa Chilivaari jo kommentoikin, että suodatinpaperi on parempi alusta, kuin talouspaperi. Talouspaperiin kuulemma juuret takertuvat helpommin kiinni.

hellurei! siellä lilluu ja killuu Chinenset!

Yritetään pitää mopo käsissä ja laitetaan nyt vain neljää lajiketta, kaksi siementä kustakin. Lautalla on Chinensejä:  Caribbean Red Habanero, Harolds Saints Barts, Madame Jeanette ja Giant Habanero. Chinenset kasvavat hiukan hitaammin, kuin muut chili-lajikkeet ja sen takia laitoin nuo nyt jo kutemaan. Tuon idätyslautan laitoin kasvatusboksiin, missä saavat sitten heti valoa, kun sirkkalehdet ilmestyvät. Sen jälkeen olisi tarkoitus laittaa otukset pieniin istutusruukkuihin, joita löytyy kasapäin ulkoota. Nyt en laita turvetta, koska huomasin sen olevan ongelmallinen, kun taimi on kasvanut. Ruukkuihin laitan vihermultaa, mitä minulla on ollut muissakin chileissä, tosin olen isompiin taimiin sekoittanut hiukan turvetta joukkoon, jotta olisi ilmavempi. En tiedä auttaako vai haittaako, mutta kaikkea pitää kokeilla. Kahdeksan taimea pitäisi mahtua tuohon boksiini sitten muutamaksi kuukaudeksi kasvamaan!

4 kommenttia:

 1. Varmaan tiedätkin, mutta mainitaan nyt kuitenkin, kun kaikki eivät tunne lautan viimeisimpiä versioita. Kahvisuodatin tuossa päällä toimii hienosti ja siihen eivät juuret uppoa, joten taimet on helpompi siirtää multaan vaikka vähän isompinakin.
  http://chilivaari.blogspot.fi/2012/02/kylla-itaa.html

  VastaaPoista
 2. Kiitos jälleen kommentista. Olinhan tuonkin sinun blogisi lukenut, mutta oli tosiaan jo hiukan unohtunut. Tosiaan voisin lisätä tuon vielä kirjoitukseeni, kun aika moni jättää kommentit lukematta.

  VastaaPoista
 3. Mulla tosiaan se "uudempi" versio käytössä eli kahvisuodattimella (lauttana kuplamuovi). Toimii ja pienet taimet lähtee helposti irti. Suosittelen.

  VastaaPoista
 4. Ok, täytyy sillä tehdä ensi kerta :)

  VastaaPoista