sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Hilloja talven pimeisiin iltoihin

Käytin pelkästään tuoreita hedelmiä

Nyt kun tuli isompi läjä chilejä korjattua talteen, piti keksiä niille joku tapa säilöä. Koska näistä suurin osa on hedelmäisen makuisia chinensiä, en viitsinyt jauhaa kaikkia jauheeksi, niin päätin tehdä taas hilloja. Hillot olivatkin jo lähes kaikki kaapista loppu. Voin viedä myös työpaikalle muutaman purkin, kun kotona tuntuu jääkaappi olevan aina täynnä.

Tein neljää erilaista hilloa:

Hillo 1.
-Sitruunaa 600 g
-Mangoa 700 g
-Hillosokeria 0,5 kg
-CGN 21500 80 g
-Minttua
-Vettä n. 2 dl

Hillo 2.
-Limeä 750 g
-Mangoa 700 g
-Hillosokeria 0,5 kg
-7 Pot Brain Strain Yellow 21 g
-Minttua
-Vettä n. 2 dl

Hillo 3.
-Sitruunaa 600 g
-Nektariinia 1 kg
-Hillosokeria 0,5 kg
-Habanero Orange 62g
-Minttua
-Vettä n. 2 dl

Hillo 4.
-Limeä 750 g
-Nektariinia 1 kg
-Hillosokeria 0,5 kg
-7 Pot Brain Strain Yellow 21 g
-Minttua
-Vettä n. 2 dl

Yhdestä kattilallisesta tuli vähän reilu kaksi 0,45 dl purkillista hilloa

Chilit punnitsin perattuina, muut ainekset on perkaamattomina. Lisäksi heitin pullon lopun omenahunajaviinietikkaa, mutta sitä tuli ehkä pari ruokalusikallista jokaiseen hilloon ja ei paljon makuun vaikuta. Ensivaikutelma hilloja maistellessa oli, että nyt tuli tulisimmat hillot ikinä. Ei mitään tappotulista, mutta alkaa olla siinä rajoilla, kuinka tulista jälkiruokahillostani haluan.

Sitruunoista ja limeistä raastoin kuorta myös mukaan. Muuten tein taas köyhän miehen fileoinnit, vedin nuo aina neljään osaan ja veistin lihat kattilaan. 

Mangoja ja nektariineja en kuorinut, pistin nuo myös neljään osaan ja veistelin suurimman osan hedelmälihoista kattilaan.

Heitin kaikki muut aineet, paitsi hillosokerin kattilaan ja keitin n. 10 minuuttia, välillä sauvasekoittimella soseuttaen.

Siivilöin seoksesta isoimmat mäskit pois ja uudestaan kattilaan, kiehauttaen 10-15 minuuttia.

Säilykepurkit ovat Hong Kongista ostettuja 0,45l patenttikorkkipurkkeja. Sirottelin pikkaisen atamonia purkkien pohjille ja kaadoin vedenkeittimestä reilusti kiehuvaa vettä päälle ja desinfioin myös kannet kunnolla, sormet samalla polttaen.

Hillo suoraan kattilasta purkkiin ja kansi kiinni, jotta se umpioituu kunnolla. Tämä systeemi on ennenkin toiminut ja oletan toimivan nyttenkin. Jäähdyttyään jääkaappiin odottamaan syömistä.

Säilyvyyttä en tiedä, koska lisäaineita ei ole. Jos lime ja sitruuna happamoittivat tarpeeksi hillon, luulisi sen varmaan vuoden päivät säilyvän, mutta luulenpa, että tulee syötyä vielä tämän vuoden puolella.

Loppuun vielä kissakevennys


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti