tiistai 16. kesäkuuta 2015

Kylmä alkukesä

Chilit ja tomaatit ulkona kylmissään.
Alkukesä on ollut jälleen todella kylmä. Aurinko on tällä kertaa paistanut useinkin, mutta lämpötila jää jatkuvasti alle 15 asteen päivälläkin. Kerrankin oli chilien kasvu osunut nappiin ja tilaa oli sisällä ollut vielä reservissäkin, mutta kesäkuun alussa nostin Rocotot ja Baccatumit ulos, reilu viikko myöhemmin myös suurin osa annuumeista. Niin kylmää oli luvattu eteenpäin, että en nähnyt järkeä odotella, vaikka olisin voinut odottaa viikon verran. Kasvu pysähtyi ja kasvit ovat kohta talvihorroksessa.


Birds Eye Baby (C. Annuum)
Tällä kasvatuskaudella on teemana ollut koristechilit. Vaikka minulla ei ole hirveää määrää satoa tullut aikaisempina vuosina, on kuitenkin ollut ylituotantoa ja on turha kasvattaa liian montaa ruokachiliä. Ajattelin sen takia kokeilla kerrankin koristechilejä, niitä harvemmin tällaisella volyymilla kasvatetaan. Ovat saaneet hyvät olosuhteet ja isot ruukut. Vielä kun saadaan kesä Suomeen, niin uskoisin saavani hienot koristeet pihalle kasvatettua. Kenties joku voisi jäädä bonchiksi.Birds Eye Baby (C. Annuum)
Koristechilin ero normaaliin syötäväksi kasvatettuun chiliin on se, että koristechiliä usein jalostetaan ulkonäön mukaan näyttävään suuntaan ja makuun ei kiinnitetä huomiota. Useissa pienimarjaisissa koristechileissä, kuten Bolivian Rainbow (C. Annuum) ja Birds Eye Baby (C. Annuum) on marjat, jotka ovat todella ohut maltoisia ja täynnä siemeniä. Otan niistä siemeniä talteen, muuten menevät roskiin. jotkut tekevät niistä jauheita, mutta minä en viitsi siihen lähteä.
Birds Eye Baby (C. Annuum)
Tämä Birds Eye Baby on todella pienikokoinen, kasvatin sen kasvatuskaapissani, mikä oli saanut valopäivityksen bilteman n. 40 wattiseen säästölamppuun. Tuloksena todella tuuhea kasvu, täynnä kukkia ja raakileita. Boksin lämpötila nousi säästölampun kanssa n. 28 asteeseen. Tämä on tarkoitus jäädä pieneen ruukkuunsa ja jää koristeeksi sitten aikanaan terassin pöydälle, kunhan sää lämpenee. Tämän kasvin lisäksi sisällä on vielä kaksi 1,5m korkeaa Goat´s Weediä (C. Annuum), taimena ostettu Harold St. Barts (C. Chinense) sekä NFT-kasvatit Rocoto Montufar (C. pubescens) ja Scotch Bonnet MoA (C. Chinense). Kaikki muut kasvit ovat jo pihalla talvihorroksessaan kesää odottamassa. Chinensiä en ole sinne vienyt, koska menevät vaan piloille kylmässä ilmassa. Ottavat pitkän mökötyksen ja jos kukat hedelmöittyvät kylmässä, on se täynnä rusinan kokoista marjaa.  NFT-kasvatuksissa on jotakin pielessä ja kasvua ei ole enää tullut samaa tahtia, kuin aikaisemmin. Montufar tosin on jonkin verran kasvanut, mutta lehdet ovat hiukan kummallisen näköisiä, toivon mukaan ph on kunnossa. En omista mitään mittareita, joten arvailuksi menee.

1 kommentti:

  1. Viileät ja tuuliset säät näkyvät ja tuntuvat jopa kasvihuoneessa saakka. Pölyttäjiä ei näy pihassa kukista huolimatta. Tällä hetkellä oma kausi tuntuu menevän penkin alle, mutta toivoa tokin on vielä rutkasti jäljellä. :)

    VastaaPoista