torstai 23. heinäkuuta 2015

Kukkia vain

Aji Cristal (C. Baccatum)


Tähän aikaan vuodesta yleensä odotellaan jo marjojen värien vaihtumista ja keräillään kypsiä chilejä tuoreeltaan ruokiin. Mutta ei tänä kesänä. On ollut normaalia viileämpi kesä ja sadettakin tullut lähes joka päivä. Aurinko harvakseltaan paistaa pilvettömältä taivaalta ja melko harmaata on ollut.

Pihalla taitaa kaikki chilit jo kukkia, mutta aika harvassa on vielä isompia raakileita. Lämmintä syyskuuta kaivataan, muuten loppuu aika kesken ja sato jää todella laihaksi.


Aji Cristal (C. Baccatum)
Aji Cristal (C. Baccatum)

Jamy (C. Baccatum)

Vähän luulen, ettei chinensistä saada tänä vuonna mitään satoa. Onneksi niitä ei olekaan, kuin kaksi yksilöä. Tänä vuonna pihalla on pääosin koristeannuumeja, rocotoja ja baccatumeja. Rocotoista on odotettavissa jonkinlaista satoa, jos vien ne sitten lopulta sisälle kypsymään, mutta muuten sato jää melko laihaksi. Paniikkiin ei ole kuitenkaan syytä, chilijauheita on vielä kaapit täynnä edellisistä vuosista.

Filius Blue (C. Annuum)

Voisin muutaman viikon päästä ottaa hiukan parempia kuvia noista koristeannuumeista, kun ehkä näyttävät sitten kauniimmilta. Annuumitkaan ei yleisesti näin viileistä keleistä juuri välitä, mutta on niissä sentään jotain eloa. Näitä ei juuri syötäväksi ole tarkoitettu ja koristeena ne onkin pihalla olleetkin. Minulle riittää niistä silmänilo, sekä muutama siemen talteen jatkoa ajatellen.Rocoto Santa Natalian (C. Pubescens) tavallista vaaleampi kukka
Rocoto Santa Natalian (C Pubescens) normaali kukka

Rocoto Santa Natalia (C. Pubescens)
Rocoto Santa Natalian maistiaisia saimme Perusta pari vuotta sitten, mutta kasvatuksien kanssa on ollut huonoa tuuria. Tänä vuonna toivon mukaan saan jo siemeniäkin talteen Suomessa kasvatetusta yksilöstä. Kasvu on ollut erittäin tanakkaa ja kasvit kasvavat yleensä tukevana ylöspäin, ei ollut hyvä valinta amppelirocotoksi. En malta odottaa maistiaisia, niitä saa kyllä vielä pitkään odotella, koska kasvit vasta kukkivat ja muutama pienen pieni raakile roikkuu oksilla.
NFT- kasvatukseni eivät oikein onnistuneet. Liian kylmä alkukesä esti kasvien siirron ulkoruokintaan ajoissa ja valon puute sisällä teki sen, että Montufar kasvoi ihan älyttömäksi lötköksi hässäkäksi ja Scotch Bonnet MoA (C. chinense) lopetti kasvunsa kokonaan ja mökötti muutaman kuukauden. Nyt ulkona se taas kasvaa kivasti, mutta lämmöt ei riitä kunnolliseen satoon. Jos se nyt kukkisi, niin marjoista tulisi kuitenkin puolukan kokoisia.

Mutta ainakin oppia tuli näistä härpäkkeistä. Etukäteen ajattelinkin, että ulkona on riski näitä pitää ja olen jopa hiukan ihmeissäni, etten ole onnistunut näitä vielä tappamaan. Ensi kerralla sitten tehdään tämäkin fiksummin.Scotch Bonnet MoA (C. Chinense)

Kuulostaa varmasti hullulta, mutta olen ollut tähän kesään kyllä ilmojen puolesta tyytyväinen, vaikka chileille se ei sovellu kovin hyvin. Keväällä varmistui se, mitä olin odotellut jo jonkin aikaa; tehdas, jossa olen töissä lopetetaan. Olemme tehneet koko kesän töitä kovasti ja käyttäneet raaka-ainevarastoja tyhjäksi. Kesäloma on vasta syyskuussa. Tehtaalla on todella kuuma, johtuen mm. kymmeniä metrejä pitkästä tuhat asteisesta uunista ja viime vuoden tapaisesta hellekesästä olisi tullut todella tuskainen. Myöskin tykkään liikkua kesällä; kävellä ja polkupyöräillä, jolloin tällainen n. 20 asteen korvilla oleva lämpötila on siihen mitä parhainta. En jaksa valittaa, hyvin tässä menee ja odotan innolla jo syksyä, jolloin pääsen luontoon rauhassa patikoimaan ja kalastelemaan. Siellä rakastan olla. Kesän jatkoja!

1 kommentti:

  1. Hyvähän se on vielä antaa olla, ei sitä ikinä tiedä, koska innostuu uudelleen.��

    VastaaPoista