lauantai 19. huhtikuuta 2014

Raakileita

Jalapeño Gaucho F2 ja ensipodi
Tämä kausi on mennyt kasvatusten suhteen paljon nopeammin, mitä aikaisemmin. Nyt on ollut oikeat turpeet ja järkevämmät lannoitusmäärät. Aloitin paljon myös idätyksiä aikaisemmin ja monet kasvatuspaikoista on saanut hiukan paremmat lisävalot. Myös aikainen kevät työntää valoa ikkunoista enemmän sisälle, mitä esimerkiksi viime vuonna tähän aikaan.

Viime vuonna ensimmäisiä raakileita löytyi toukokuun lopulla, tänä vuonna ollaan kuukausi etuajassa. Tuntuu, että kevätkin on alkanut saman verran aikaisemmin viime vuoteen verrattuna ja siinä mielessä voi olla ihan hyväkin, että kasvatukset ovat aikaisessa. Ulos ei vielä varmaan saa kasveja kuukauteen, joten pitää vielä sinnitellä sisätiloissa. Saksia saa välillä käyttää reilustikin, jotta puskat pysyvät maltillisen kokoisina.


Piskuinen Jalapeño Gauchon taimi
Muuten edellä mainittu Jalapeño on vielä todella pieni, vasta n. 20 cm korkea. Tämä taimi kasvaa kasvatuskaapissani ja on kasvanut todella mallikkaan oloiseksi, haaroja on moneen suuntaan. Kasvatusboksi kun sai tuplavalot, on se riittänyt hyvin saamaan taimet kasvamaan hyvin tuuheiksi, kukkimaan ja jopa näköjään podittamaan.
Bolivian Rainbow (C. Annuum)


Myös Bolivian Rainbow aloitti raakiletuotannon. En tiedä vaikuttiko jotenkin, kun pölyttelin ensin siveltimen kanssa Aji Cristalin (C. Baccatum) kukkia ja samalla siveltimellä sitten Bollen kukkia ja ne heti "jäi kiinni". Käsittääkseni annuumit ja baccatumit ei pitäisi kovin helposti risteytyä. Jää nähtäväksi, mitä oikein tapahtui...

Aji Cristal on raakileita jättänyt kiinni, mutta ovat kuitenkin jossain vaiheessa pudonneet, seuraavat ehkä jäävät jo kiinni. Oman ylivuotisen Aji Cristalin hävitin jo aikaisemmin punkkien takia ja tämä on Tammisillan puutarhalta ostettu yksilö

Madame Jeanette (C. Chinense)


Madame Jeanette Bonchini on tehnyt raakileita jo pitkään. Itseasiassa yksi kypsäkin marja on roikkunut oksilla jo useamman viikon ja luulisin noiden muidenkin kypsyvän näillä näppäimillä.

Toinen Madame Jeaneten raakile

Tässä on kuva toisesta raakileesta. Raakileiden väriero ei ollut ihan näin dramaattinen oikeasti, tässä on ollut hiukan erilaiset valaistusolosuhteet ja en lähtenyt näitä muuttamaan kuvankäsittelyllä ihan oikean väriseksi. Erisävyiset ne olivat joka tapauksessa muutenkin.
Madame Jeanette ja kypsä marja
En tätä kypsää marjaa ole vielä poiminut ja päässyt maistelemaan, se on jäänyt aika pieneksi ja varmaan kärsii jonkinlaisen ensipodinsyndroomasta ja ei varmasti ole mikään kulinaristinen ihme. Kokoa tällä marjalla on suunnilleen peukalon kynnen verran.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti