lauantai 15. helmikuuta 2014

FG Jigsaw

Lahjoituksena saatu FG Jigsaw-taimi

Fatalii Gourmet Jigsaw (C. Chinense) sai paljon julkisuutta viime vuonna (2013), kun sitä markkinointiin luultavasti maailman tulisimpana chilinä. Ehkä se sitä onkin, minä en näistä tiedä muuta, kuin liian tulista se on sellaisenaan syötäväksi. Chilin kehitystyön on tehnyt Fatalii, Jukka Kilpinen.

Sain kesällä 2013 lahjaksi Jozpelta tämän pienenä taimena. En kerennyt hakea kasvia ajoissa ja kasvukausi oli vähän myöhässä ja niin jäi satokin saamatta. Tämä kerkesi kuitenkin kesällä kasvamaan melko suureksi ja muutaman kukankin kerkesi näyttämään, mutta leikkasin sen kuitenkin hyvissä ajoin alas, kun tajusin kesän loppuvan liian aikaisin.
Uuteen kasvuun lähtenyt alasleikattu Jigsaw


Leikkauksen jälkeen kasvi kerkesi saada jo aavistuksen uutta kasvua pihalla auringon valossa ja tämä olikin helppo talvettaa. Jigisaha on vahva tapaus ja selvisi hyvin talven yli hienosti ja on tällä hetkellä (2/2014) vajaa puolisen metriä korkea ja metrin leveä. Kukkia se puskee kovasti ikkunalaudalla loisteputkien valossa. Satoa odotan innolla, vaikka todella supertulinen lajike tämä on ja jauheeksi varmaan on tämän sato työstettävä.


FGJigsawn kukka
2014 Jigsaw lähti hienosti kasvuun ja satoakin jo tuli. Ensimmäisen maistiaisen antoi jo keväällä.
Ensimmäisen marjan alkoi tämä jo vähän salaa kasvattelemaan, vaikka valoa ei vielä hirveästi ollut. Vähän jäi tunne, että tämä chinense ei ole ihan niin kranttu valolle, kuin muut. Ehkä vaan kävi tuuri?

Tämä lajike tuntui myös vahvalta ja satoisalta. Kesällä raekuuro lävisti ja riepotteli kaikki lehdet hajalle, mutta kasvi ei ollut moksiskaan ja teki satoa ihan kivasti. 87 marjaa pihachinenselle on täällä minun olosuhteissa huippusaavutus!2015 en tätä kasvata, koska vain muutama lajike kasvatuksessa, mutta jatkossa varmasti. Todella hyvä chili jauhettuna ruuanlaitossa. Tulisuutta piisaa vähintäänkin riittävästi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti