sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Tamron 90mm Makro

Kauan odotettu ja vaivalla haettu paketti
Sain vihdoin ostettua kauan himoitsevani makro-objektiivin. Pitkään hintoja ja ominaisuuksia, sekä erilaisia valokuvausblogeja selaillessani päädyin ostamaan tämän kuvassa näkyvän Tamronin. Hinta vaihteli paljonkin eri ostopaikkojen mukaan ja käytin hintavertailua ja tilasin tämän kaikkein halvimmasta paikasta. Jo pelkästään halvimman ja toiseksi halvimman ero oli 70 euroa + postituskulut. Sain tämän TNT:n "lähetti"palvelun kautta ilman kuluja. TNT on niin kätevä lähettipalvelu, että se ulkoiluttaa paketteja ympäri kaupunkia, mutta ne pitää kuitenkin lopulta hakea itse lentokentältä. Ei tarvinnut kuitenkaan lentokoneella lähteä hakemaan ulkomailta.Ajattelin tänään testata millainen ero todellisuudessa tulee kamerani (Nikon D3100) mukana tulleella kitti-objektiivilla (18-55mm). Otin kummallakin kuvia samasta 10 centin kolikosta. Valitsin kamerasta asennon A, eli valitsin itse aukon koon ja kameran automatiikka loput. Aukoksi tuntui hyvin toimivan F20, eli varsin pieni aukon koko toi tarkemman kuvan. Minulla on lainassa kameralle jalusta ja se on ehdoton hyvän makro-kuvan saamiseksi. Käytin myös itselaukaisinta poistamaan tärinää.

Kuvaa klikkaamalla saa sen suuremmaksi, omalle näytölleen.


18-55mm Nikon Kitti-objektiivi

Aukko: F20
Polttoväli: 55 mm
Valotusaika: 1,6 s
ISO-100
Mitat: 4608 x 3072

90mm Tamron Makro-objektiivi

Aukko: F20
Polttoväli: 90mm
Valotusaika: 0,62 s
ISO-100
Mitat: 4608 x 3072
Tästä jo heti huomataan, että makron kanssa pääsee paljon lähemmäksi. Olisi päässyt vieläkin hiukan lähemmäksi, mutta sitten koko kolikko ei ollut tarkka. Kitti-objektiivilla ei tuon lähemmäksi pääse. Ilmeiseti Tamronissa on myös tuo valovoima parempi, kun siinä kameran automatiikka pärjäsi paljon lyhkäsemmällä valotusajalla.

Tuossa ylemmässä Tamronin kuvassa ei kohdistus/tarkennus ihan täysin osunut kohdilleen, mutta jos molemmilla objektiiveilla tarkastellaan parhaiten onnistunutta suurennosta Brittien saarista:


18-55mm Nikon Kitti-objektiivi

Aukko: F20
Polttoväli: 55 mm
Valotusaika: 3 s
ISO-100
Mitat: 185 x 227
4608 x 3072 (alkuperäinen kuva)

90mm Tamron Makro-objektiivi

Aukko: F20
Polttoväli: 90mm
Valotusaika: 1,3 s
ISO-100
Mitat: 520 x 664
4608 x 3072 (alkuperäinen kuva)
Jonkinlaista eroa alkaa jo näkymään. Käytännössä tuo resoluution ero tekee isonkin vaikutuksen. Samankokoinen alue kuvattuna tuo kaksi aivan eri tarkkuutta. Tämä oli yksi testi, voisin myöhemmin ajan salliessa tehdä vielä jonkun, vaikkapa chilinkukalla tehdyn kuvavertailun. Jos joku haluaa ehdottaa muuta testiä, kuuntelen mielellään. Kuvaaminen on minulle uusi harrastus ja en oikein vielä hahmota kaikkea.

Aikaisemmat kuvat tai niiden huono laatu tässä blogissa ei ole johtunut kalustuksesta, vaan pääosin kuvaajan laiskuudesta ja epäpätevyydestä. Yhden kunnollisen kuvan saamiseksi voi mennä helposti puolikin tuntia, mutta automattiasetuksilla sen saa nopeasti roiskastua käsivaralla sekunneissa ja tähän olenkin sortunut.

Jatkossa lupaan käyttää enemmän aikaa kuvien laadun parantamiseen ja uppoutua hiukan syvemmin valokuvauksen koukeroihin. Olin valokuvauskurssilla ja sain uutta puhtia alkaa panostaa hiukan enemmän tähän touhuun ja muodostaa siitä jopa uuden harrastuksen itselleni. Harrastukset parantavat elämänlaatua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti