maanantai 4. marraskuuta 2013

Kausi 2013 paketissa

Kausi loppui tänä vuonna hieman inhottavissa merkeissä 23. lokakuuta. Loput sadosta kerättiin pois ja suurin osa kasveista lensi pihalle, syynä oli vihannespunkin löytyminen useammasta kasvista. Tällä hetkellä onneksi näyttää, että punkit saatiin nujerrettua.

Kausi meni loppujen lopuksi todella mukavasti. Satotavoite rikkoutui ja sain kauden aikana haalittua ison kasan siemeniä eri lajikkeista. Kauden tavoite oli saada kilo chilejä ja siemenvarastoa kuntoon. Aluksi tuntui, että kilo tulee helposti, kuitenkin kahden gramman Lemon Droppeja punnitessa alkoi hiipimään pelko puseroon, eihän näistä ikinä kiloa saa. Lopussa kun pubet alkoivat tehdä raakileita, tuli kuitenkin leveä hymy huulille, kausi on pelastettu!

Laji Lajike Kappaletta Yhteispaino (g) KA paino
Annuum Bolivian Rainbow 32 14 0,44
Annuum Early Jalapeño 5 81 16,20
Annuum Fire Flame 4 22 5,50
Annuum Hot Cherry 7 115 16,43
Annuum Nagahari 26 20 0,77
Annuum Red Peter Pepper 3 15 5,00
Annuum Thai Chili 12 13 1,08
Baccatum Aji Cristal 40 271 6,78
Baccatum Aji Fantasy 8 72 9,00
Baccatum Lemon Drop 74 159 2,15
Baccatum Starfish 13 47 3,62
Chinense 7 Pot Barrackapore 8 18 2,25
Chinense Brown Large Habanero 3 4 1,33
Chinense Caribbean Red Habanero 19 75 3,95
Chinense Carolina Reaper 0 0 0,00
Chinense Datil 0 0 0,00
Chinense Giant Habanero 17 58 3,41
Chinense Madame Jeanette 15 25 1,67
Chinense Naga Morich 19 22 1,16
Chinense Pumpkin Habanero 4 4 1,00
Flexuosum PI-631154 20 1 0,05
Pubescens Locoto Orange 33 810 24,55
Pubescens Rocoto Red Peruvian 35 814 23,26
Rhomboideum Rhomboideum 0 0 0,00
Muut Kakkostaimet 74 968 13,08
Kaikki Yhteensä 471 3628 7,70

Satoa tuli yhteensä siis yli 3,5 kg. Tuossa on mukana vain syötäväksi otetut chilit, kaiken maailman raakileet sun muut sotatappiot heitettiin metsään ilman tilastointia.

Summataan hiukan tilannetta lajikohtaisesti muutamalla sanalla.

ANNUUM

Iso pettymys. Eivät näemmä oikein menesty pihalla taivasalla. Seitsemästä pääkasvista satoa 280 grammaa, mikä on todella vähän ja annuumeita ensi vuonna ei montaa täällä kasva. Myös maun puolesta eivät olleet mitään herkkua Jalapeñoja ja Hot Cherryjä lukuunottamatta.

Iloinen yllättäjä annuumeista oli Hot CherryBACCATUMEi minun baccatum-kasvatuksetkaan ihan nappiin mennyt, mutta neljästä kasvista kuitenkin tuli yli puoli kiloa syötävää. Lemon Drop ja Aji Cristal kuitenkin muodostuivat todella hyvänmakuisiksi chileiksi ja myös Starfish oli todella maukasta tavaraa. Nämä pärjäävät selvästi annuumeita ja chinensiä paremmin ulkona, mutta eivät ole siellä mitään satokoneita. Olen kuitenkin ihan tyytyväinen näiden satoon.


CHINENSE

Myös chinenset olivat kova pettymys. Pakko tunnustaa, että nämä eivät sovi laisinkaan Suomen kesään ulkosalle. Yöt ovat liian kylmiä ja vaatisi todellisen intiaanikesän, jotta kasvattavat kunnollisia marjoja. Normikesänä puskaan tulee vain pikku palleroita pääosin ja ensi kesänä minun chinenset ovat sisätiloissa ja niiden määrää supistetaan reilusti.

Habanero Brown Large oli suklaisen maukas tapaus

PUBESCENS

Tästä chililajista tuli minun suosikki. Näistä saa pihalla paljon satoa ja maku on todella hyvä. Miinuksena on kasvin aika kookas koko ja myöhäinen kypsyvyys. Kun näitä joutuu tuomaan syksyllä sisälle kypsymään, alkaa tilat loppumaan. Tällä hetkellä minulla on suunnitelmissa hankkia ensi kesäksi viljelypalsta ja laittaa sinne sitten pellolle pubeja kasvamaan. Muutenkin lisään lajikkeita reilusti tähän kategoriaan.

Pubeista tuli paljon satoa

VILLIT

Villien kanssa ei tullut paljoa lapsille kerrottavaa. Flexuosumit tekivät useamman marjan, mitkä pääosin tippuivat ja keräsin ne maasta ja laitoin suuhuni. Muutama isompi oli, mistä olisi varmasti löytänyt siemeniä, mutta ne jouduin leikkaamaan alas punkkihyökkäyksen takia raakileena. Rhomboideum ei edes kukkinut koko kesänä. Kaikki vielä kuitenkin hengissä ja toivotaan ensi kesänä menevän niiden kanssa paremmin. Myös muutama uusi villi on jo minulla kasvamassa piilossa.

Flexuista tuli sentään hiukan maistiaisia


6 kommenttia:

 1. Hieno kausi sullakin takana ja tavoitekkin ylittyi. :)

  Täällä punkkeja ei näkynyt kuin talvehtineissa rocotoissa kasvihuoneeseen siirron yhteydessä. Niistä pääsi helposti eroon, tai niitä ei näkynyt muutaman ruiskutuksen jälkeen. Kirvoja oli jossakin vaiheessa ja niistä päästiin eroon parilla myrkytyksellä tai ainakin kanta pieneni huomattavasti. Sisällä niitä sitten näkyikin taas, mikä olikin melko odotettavaa.

  Ulkokasvatus ei tunnu toimivan meilläkään. Ulkona ei kasva hedelmät, eikä kyllä kasvin kokokaan. Pubeja olisi kyllä tarkotus yrittää ensi kaudella ulkona. Katsotaan tuleeko niistä mitään. Sato jäi nyt suhteellisen pieneksi. Kypsiä tuli vain muutama ja loput jäivät raaoiksi. Kolmen puskan setti oli niin iso, että sitä ei olisi saanut sisälle, joten tyydyttiin raakoihin podeiksi.

  Chisenset jää tulevalta kaudelta pois, mitä nyt pari talvehtivaa on (jos selviävät).

  Villeistä CAP502 tuotti mukavemmin satoa, mutta muiden osalta ei mitään hirveää satomäärää. Kolmen rombon setti on talvetuksessa ja ne kantavat pieniä marjoja kohuullisesti. En tiedä mitä niilläkin tekisi. Marjat ovat tulettomia, maistuvat lähinnä jauhoiselta herneeltä ja ovat siemeniä täynnä. Rombo ei pahemmin kukkinut vielä edellis kesänä, eikä alkuun näyttänyt sitä tekevän edes tänäkään kesänä. Purkitus suureen purkkiin (3kpl @ 50l), puolivarjoisa paikka ja runsaasti typpeä, saivat rombon kasvamaan ja sitten kukkimaan. Ensin näytti, että kaikki raakileet häviävät jonnekkin, mutta sitten alkoi marjaa pukkaamaan. Villejä ei ole tarkoitus laittaa tulemaan yhtään, pari talvetettavaa saavat luvan olla jos selviävät.

  VastaaPoista
 2. Kausi oli kyllä mielestäni hieno, vaikka moniin verattuna varsin säälittävä, mutta itsellehän tätä tehdään eikä muille :)

  Sun kautta tuli tiiviisti seurattua ja kyllähän sinä riipaiset hienon sadon. Näköjään meillä on hiukan samansuuntaiset suunnitelmat ensi kaudelle, lyhyesti sanottuna vähempi chinensiä ja enempi pubeja :)

  VastaaPoista
 3. Punkit täälläkin oli parvekkeella riesana. :( Äiteen terdellä ei ensimmäistäkään ötökkää ja baccat tekivät ihan jees sadon siellä ja partsilla.

  Täällä kolmas, joka lähtee ens kaudelle 10 eri puben voimin harjoittelemaan. 5-10 muuta laitetaan kasvamaan myös, lajikkeet vielä päättämättä. Lemon Drop nyt ainakin, kaverille lupaamani Naga tms ja muutama jallu. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin lisää pubekasvattajia. Kyllähän nuo pubet soveltuu Suomeen niin loistavasti.

   Poista
 4. Oma tavoite, joskin hieman varoen oli 10kg. Tuo ylittyi kolminkertaisesti. Mutta jotenkin sadon määrä jäi harmittamaan. Sato suhteessa käytettyihin neliöhin ja kasvimäärään suhteutettuna jäi pieneksi. Toki satoa tuli nytkin kieltämättä hieman liikaa, joten loppupeleissä ihan hyvä näin. :D

  Ootko ajatellu kasvihuonetta?
  Esim. joku halpa alle 6m2 mallia honkkari tai itse rakentaen.

  Pubeja en ole saanut aikaisemmin juurikaan podittamaan. Tämä vuosi oli parempi, tosin alla oli talvetetut rocotot. Kasvien vointi parani isomman multatilan sekä paremman tuuletuksen myötä. Ensi kesänä yritetään amppeleilla ulkona.

  Chisenset jätän pois sen takia, että lopultakin tajusin etten pidä chisensen ominaismausta. Ainakin raakana maku ei ole mieleen, joskin savustuksen jälkeen asia on toinen. Niin ja tästä kaudesta jäi käteen aika runsaasti tulisia jalosteita. ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvihuonetta olen tässä pitkään haaveillut. Meillä ei sellainen ikävä kyllä nykyiselle pihalle mahdu millään. Olemme tässä kuitenkin harkinneet omakotitaloon muuttamista ja ehkä jo parin vuoden päästä sellainen saadaan. Olisi mukava tehdä itse hiukan isompi kasvari ja suunnitelmia olen jo pyöritellyt päässäni :)

   Poista