keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Bolivian Rainbow
Bolivian Rainbow (C. Annuum) on koristechili. Kuten kaikki muutkin chilit, on tämä syötävää, mutta ei kovin hyvänmakuinen. Käyttöarvo on siis lähinnä kauniissa ulkonäössä.
Kauniin ulkonäön vaikuttavin tekijä on varmasti upean moniväriset marjat. Marjat ovat kuvasarjaan yritetty saada aikajärjestyksessä. Aivan alkuun marja on raakana vaalean vihreä ja alkaa sitten muuttumaan melko pian violetin väriseksi.
Myös Bolivian Rainbown lehtien väri muuttuu UV-säteilyssä violeteiksi ja joskus jopa melkein mustiksi. Usein sisäkasvatuksessa lehdet jäävät vihreiksi.

Violetin värin jälkeen marja alkaa muuttumaan vaaleaksi, melkein valkoisen väriseksi, kuten kuvasta joten kuten voi havannoida.Lähes valkoisen värin jälkeen marja alkaa muuttaa väriään hiukan keltaisen suuntaan, minkä jälkeen aletaan lähestyä oranssia väriä.

Bolivian Rainbow kypsyttää marjansa lopuksi punaiseksi. Koska marja käy näinkin monta väriä läpi kypsyäkseen ja jos kasvissa on paljon marjoja, on siellä yleensä samanaikaisesti koko värikirjo ja siitä varmasti on tullut sateenkaari-nimi kasville. Oma "Bolle" on ollut aina kirvojen suosiossa ja ei ikinä ole ollut kovinkaan kaunis, niin en laita sen kuvaa tänne näytille. Ehkä ensi vuonna sitten.

Annuumeilla on yleensä aina täysin valkoinen kukka, valkoisilla heteiden varsilla, mutta "Bolle" on tässä poikkeus ja kukat ovat lähes täysin violetteja, mikä lisää kasvin näyttävyyttä vielä ennestäänkin. Vaikka usein sanotaan marjojen olevan syömäkelvottomia, olen minä ja moni muukin käyttänyt niitä ruuanlaitossa ihan tuoreeltaan ja kuivattuna, jauheena. Jos kuivattaa vaikka chilisekoitusjauheita, niin tämä menee hyvin siellä joukossa. Koristekasvina yksi maailman kauneimmista.Alempana kuvia 2014 kaudella otettuna, kun Bolle saa auringosta UV-säteilyä on kukan ja kasvin väri ihan erilainen:

2 kommenttia:

  1. Blogiasi nyt välillä seuraillut ja nyt kysymys kuuluukin BR:n lehtien väriä koskien,saako br liikaa valoa jos lehdet on tumman violetit onko valon saantia vähennettävä värimuutoksista johtuen?Itsellä on nyt siemenet itäneet ja lehtien väri on muuttunut tumman violetiksi pienillä versoilla kasvihuoneessa,
    Nim.Aloittelija TanjaP kysyy :D

    VastaaPoista
  2. Bollella väri vaihtuu, kun se UV-säteilyä. Tämä on pelkästään positiivinen asia. Valo on silloin kunnossa ja kasvista tulee omaan makuun ainakin paljon hienompi. Lehdet tosiaan vaihtuvat tummaksi ja kukkien ja marjojen varsi tumman violetiksi. En pidä bollen kukkia kovinkaan nättinä sisätiloissa, keinovalossa, mutta ulkona se muuttuu todella kauniiksi. Ei siis mitään hätää :)

    VastaaPoista