torstai 17. lokakuuta 2013

Jalapeño Early

Eri kypsyisiä Jalapeño Earlyn marjoja
Jalapeño Early (C. Annuum) pitäisi olla nopeampi satoamaan, kuin normaali Jalapeño. Myös ollut puhetta paremmasta satoisuudesta. Minulla ei ole juuri Annuumit pihalla menestyneet ja kaudella 2013 sain parhaimmasta kasvista viisi marjaa, joiden yhteispaino oli 81 grammaa ja yhden marjan keskiarvopainoksi tuli vähän rapiat 16 grammaa. Tämä lajike tuntuu olevan kirvojen mieleen ja kärsikin niistä ihan mukavasti lähes koko kesän. Tämä lajike myös vaatii paljon tasaista lämpöä ja pihalla menestyi todella huonosti.


Jalapeñoilla usein korkkaantuu kuori kypsyessä


Kaudella 2013 kukasta kypsään kesti n. 2,5 kuukautta. Kasvi oli yleensä aina vähän huonoimmilla kasvupaikoilla, kuin muut ja ehkä sekin verotti satoa.Jalapeño Earlyn kukka on tyypillinen Annuumin kukka
Tämä lajike, kuten kaikki muutkin Jalapeñot on erittäin herkullinen ja oiva chili monenlaiseen ruuanlaittoon. Useasti käytetään jo vihreänä, mutta tulistuu mukavasti hiukan lisää, kun malttaa odottaa lopullista kypsymistä. Sopii erittäin hyvin esimerkiksi pizzan päälle tai sulatejuustolla, pekoniin käärittynä grilliin.

Jalapeñothan tulevat Meksikosta, missä niitä kasvatetaan tonnikaupalla ja on suuri vientituote. Varmaan yleisestikin ihmisille tunnetuin chililajike. Ei tätä turhaan kasvateta, 112 miljoonaa ihmistä ei voi olla väärässä, taisi joku joskus lohkaista chilifoorumilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti