sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Aji Cachucha

Aji Cachuchan kypsyvä marja 
 Aji Cachuchan (C. Chinense) siemeniä sain Chilivaarilta 2014 kasvatuskaudelle ja tämä lajike oli suuri positiivinen yllättäjä. Ensimmäisen kerran minulla joku chileistä teki satoja jo etuajassa ja tämä teki sen vielä salaa. En ollut raakiletta nähnyt tuuhean kasvuston joukosta vasta, kun se alkoi muuttua oranssin väriseksi. Tämä kasvi kasvoi todella omituisen tuuheasti ja oli kyllä kaunis pieni taimi pitkän aikaa. Muutenkin kasvi ei kovin kookkaaksi kasvanut koko kesänä.Aji Cachuchan taimi, jossa jo raakile kypsymässä


Chilivaarin blogista löytää paljon tietoa tästä lajikkeesta. Kyseessä on Kuubalainen lajike, jota ilmeisesti käytetty myös juomasekoituksissa. Oman kokemuksen mukaan tulisuudeltaan on ainakin niin mieto, että juomaan on vaikea tulisuutta tällä saada, jos sitä haluaa. 


Aji Cachucha ennen armomurhaansaTosiaan mikään monsterikasvi ei tästä tullut missään vaiheessa, kompaktin kokoinen ja satoa tuli lopulta ihan kivasti. Laskin kasvista tulleen 44 marjaa, jotka painoivat yhteensä 122 g, eli marjan keskipaino oli vajaa 3 g. Se mikä tässä oli ehkä yllättävintä, oli marjan maku. Maistoin tätä myös tuoreena pienen poltteensa ansiosta ja oli todella jännä sivumaku. En osaa sitä näin jälkikäteen enää kuvailla, mutta jotain aivan erikoista siinä oli.Aji Cachuchan marjaMarjat olivat hienon näköisiä, karkkimaisia. Kypsyivät kivasti oranssin sävyjen kautta punaisiksi. Mietoutensa takia tätä käyttäisin tuoreeltaan, mihin sitten keksiikin, salaattien joukkoon, salsaan, sulatejuustoon tai jos niitä grillaa sellaisenaan? Tätä kasvatan varmasti vielä uudestaan, mutta en kyllä tänä vuonna, koska tarkoitus ottaa hiukan rauhallisempi vuosi.

Aji Cachuchan satoa
Aji Cachuchan kukkaEi kommentteja:

Lähetä kommentti