sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Inventaario

Viime vuonna tein inventaarion maaliskuun viimeinen päivä ja silloin tilanne näytti tältä. Nyt teen saman viikkoa aikaisemmin, koska ensi viikonloppuna minulla ei ole moiseen aikaa. Kuvittelin, että tänä vuonna oltaisiin reilusti edellä viime vuotta, mutta yllättäen esimerkiksi pubet näyttäisivät olleen myös viime vuonna hyvin kasvaneita. Viime vuonna kasveja oli 22 kpl ja muutama varataimi jäi itselle, ostin myös jotain taimia ja silloin kasvien kokonaismäärä oli n. 30 ja tänä vuonna piti kasveja vähentää, mutta mitä kävikään...

En nyt lähde kaikkia kasveja erikseen kuvaamaan, kuten viime vuonna, enkä havittele Nobelin rauhanpalkintoa kuvanlaadulla, tässä tulee vain jonkinlaiset kokonaiskuvat eri kasvatuspaikoista.

Olohuoneen vasen ikkunalauta


Lounaaseen päin avautuva ikkunalauta, luomuvaloa tulee jonkin verran ulkopuolelta ja verholaudan takana piileskelee 3 kappaletta 28W TL5 840 loisteputkia. Ei mikään valoisuuden ihmemaa, mutta kasvit on yleensä ihan hyvin tässä kasvaneet. Nyt on pitänyt antaa hiukan avopuolisollekin periksi ja ikkunalaudalla möllöttää joitakin turhia koristeruohoja ja kukkasia. Olen yrittänyt niitä tappaa huonolla menestyksellä.

Punkit hyökkäsivät tähän kohteeseen muutama viikko sitten. Olin juuri kerennyt ilakoida, kun ei mitään tuholaisia ole ollut, niin siinäs sain. Ilmeisesti punkkien isäntäkasvina oli ollut yli metrin korkeuteen kerennyt upea ylivuotinen Aji Cristal (C. Baccatum), se oli aivan täynnä vihannespunkkeja ja päätin heittää suosiolla koko kasvin pihalle pakkaseen. Muut kasvit on nyt kahteen kertaan saanut sprutzit- ja herpilisiidisuihkutukset. Jälkimmäinen tarkoittaa suomennettuna 1% mäntysuopaa, 1% alkoholia ja 1% ruokaöljyä kuumaan veteen sekoitettuna. Annan tätä suihkutusta kasveille kolmen päivän välein vielä jonkin aikaa. Myöskin parturoin kasveja aika paljon, jotta suihkutukset ovat tehokkaampia. Peukut pystyyn, että saan örkit tapettua. Ensi vuonna en jätä kasveja kuin pari bonchia ja idätän pääosin siemenistä kaikki uusiksi.

Ikkunalaudalla chilejä: Aji Charapita, Naga Morich, Jigsaw ja Rocoto Santa Natalia.

Olohuoneen oikea ikkunalauta


Tämäkin ikkuna on lounaaseen, mutta tässä on erikoisuutena itse tehty roikkuva valaisin, jonka korkeutta voi säätää. Valaisimen sisällä on myös kolme samanlaista loisteputkea, mitä vasemmallakin ikkunaludalla. Tässä on kotimme paras kasvatuspaikka ja valoa on aika reilusti. Kuvan ottamisen aikaan, nuo valot eivät olleet päällä.

Mielestäni chilintaimet ja tuo valaisin koristaa kivasti olohuonetta, tosin kylässä käyneet ihmiset yleensä pudistelevat päätään, pitävät varmaan meitä hulluina, mutta olemme siihen jo tottuneet.

Myös täältä löytyi yhdestä kasvista vihannespunkki ja olen kaikki sumutellut em. herpiilisidillä.

Kuvan chilit: Habanero Brown Large, Canario SK, Rocoto Chile de Seda, Hyper Pube, Ultra Pube, 7 Pot Brain Strain Yellow, CGN 21500 ja Madame Jeanette

Keittiö


Keittiön ikkuna avautuu jonnekin koillisen ja idän välimaastoon ja on todella pimeä. Hiukan aamu-aurinkoa tänne tulee, mutta valaistus tulee pääosin kolmella 28W TL5 840 putkella verholaudan takaa. Kasvit eivät saa tarpeeksi valoa ja yleensä venähtävät pidemmiksi ja honteloimmiksi, kuin esimerkiksi olohuoneen ikkunalaudoilla. Kuitenkin tilanpuutteen (lue: liiallisen kasvimäärän) takia tämäkin ikkunalauta on otettava kasvatuskäyttöön. Bolivian Small Red (villi baccatum) on tässä oikein villiintynyt ja kasvaa jo kattoon asti kiinni. Ostamani Zen Grow on myös täällä keittiön puolella.

Keittiön kasvit: Zen Grow - laitteessa Trepadeira Werner ja punainen basilika. Amppelissa Bolivian Rainbow. Tummat ruukut: Rhomboideum ja sen päällä kaksi kaktusta, Bolivian Small Red ja sen päällä Rocato - pistokas, kaksi Flexuosumia ja niidän päällä neljä Rhomboideum - pistokasta.

Vierashuone AKA chilihuone


Yläkerran vierashuone on samaan suuntaan, kuin keittiön ikkuna ja ei ole siis kovin valoisa. Vähän enempi tänne kuitenkin tulee valoa, kun ylempänä eivät puut varjosta. Täällä valoina toimii kolme roikkuvaa ledilamppua, jotka ovat tehoiltaan jotain 20-30 watin väliltä. Valo on riittänyt yllättävän hyvin ja kasvit jopa kukkivat täällä. Kuvan ottamisen hetkellä ledit eivät olleet päällä, muuten noista ei kunnollista kuvaa saisi. Yllättävän monta kasvia olen saanut tungettua pieneen tilaan. Tänne piti aluksi tulla vain kaksi tai kolme kasvia pitkäaikaiseen oleskeluun, mutta jotenkin homma taas karkasi hiukan lapasesta. Joka tapauksessa kesän jälkeen tänne jää varmasti kaksi isoa kasvia, jotka ei ulos mene ollenkaan ja katson kuinka pärjäävät täällä.

Chilejä: 7 Pot Brain Strain Yellow, CGN 21500, Trinidad Scorpion Yellow, CAP 1144 2 kpl, Rocato, Yellow Rocoto, Rocoto Red Peruvian, Rocoto M2, Bonda ma Jaques, Pimiento de Padron, Aji Amarillo, Turbo Pube, Rocoto Montufar, Mini Rocoto, Aji Cristal, Aji Charapita

Kasvatusboksi


Tässä pyykkikorista tehdyssä kasvatuspaikassa kasvatan yleensä pienimmät kasvit. Kaksi pientä työmaakäsivaloa, muistaakseni 12W kpl ja peilipinnat tekevät tänne yllättävän hyvän valaistuksen ja taimista kasvaa todella tukevia. Myös Jalapeño aloittamassa kukintaa, niin kyllä tuolla jonkinlainen valo on. Aika nopeasti tuolla kuintekin sitten tila loppuu ja isoimmat kasvit nostan pois ja pienempiä tilalle.


Pyykissä olevat chilit: Tabasco, Lemon Drop, PI 260567, Omnicolor, Manzano Rojo, Aji Cachucha ja Jalapeño Gaucho F2.

Tyttären huone


Tänne tuon kasveja vain äärimmäisessä hädässä, vaikka ulkopuolelta tuleva valonmäärä on täällä huoneiston paras. Sain luvan tuoda tänne pari kasvia, mutta yritän kuitenkin olla sotkematta tyttäreni huonetta kasvatuksillani. Täällä on Rocoto Riesen- ja CAP1144 (C. Preatermissum) pistokkaat. Myös 15.3 idätetyt Almatyn tomaatit ovat viikkoa myöhemmin turpeeseen istutettuina täällä luomuvalossa. Mitään lisävaloja ei siis ole ja jossain vaiheessa on nuokin täältä pois sirrettävä, kun valo ei enää riitä. Viime vuonna tomaatit kuitenkin täällä melko pitkään viihtyivät ja hienoja taimia niistä tulikin.

Kaikki kasvatukset ovat nyt siis turpeessa ja kaikki on idätetty. Kesäksi on tarkoitus hankkia palsta ja sinne ehkä voi joutua jotain vielä esikasvattamaan. Suunnitelmat palstalle on vielä vaiheessa, kun kaikkea ei kerkeä miettimään kunnolla etukäteen ja kokemukset moisesta touhusta on nolla.

Paha virhe kävi tuossa jokunen viikko sitten, kun katselin Aji Charapitan, Rocoto Riesen ja Rocaton olevan huonossa hapessa. Ruukun painoa kokeilin aina välillä ja tuntui, että kasvit ovat saaneet liikaa vettä. Jossain vaiheessa kasvit olivat melkein kuolemassa ja päätin, että jotain pitää tehdä. Napsasin latvat poikki ja oli tarkoitus laittaa rungot uudestaan juurtumaan pistokkaina. Tein juuristolla ruumiinavauksen ja huomasin, että ne olikin rutikuivat! Sitten muistin, että nämä olikin idätetty paljon aikaisemmin ja silloin oli turve loppunut ja olin laittanut nämä multaan kasvamaan ja sen takia ruukku tuntui niin painavalta. Aji Charapita ja Rocato lähti uudestaan kasvamaan tapista, mutta Rocoto Riesenistä on enää pelkkä pistokas jäljellä.

Tässä kaikki chilit listattuina, kasvimäärä siis vähän nousi vahingossa viime vuodesta:


Lajike Laji
1 Bolivian Rainbow Annuum
2 Jalapeño Gaucho F2 Annuum
3 Pimiento de Padron Annuum
4 Aji Cristal Baccatum
5 Aji Amarillo Baccatum
6 Lemon Drop Baccatum
7 Omnicolor Baccatum
8 PI 260567 Baccatum
9 Trepadeira Werner Baccatum
10 7 Pot Brain Strain Yellow Chinense
11 7 Pot Brain Strain Yellow Chinense
12 Aji Cachucha Chinense
13 Bonda ma Jaques Chinense
14 CGN 21500 Chinense
15 CGN 21500 Chinense
16 Habaneri Brown Large Chinense
17 Jigsaw Chinense
18 Madame Jeanette Chinense
19 Rocato 2 kpl Chinense
20 Trinidad Scorpion Yellow Chinense
21 Flexuosum 2 kpl Flexuosum
22 Tabasco Frutescens
23 CAP 1144 3 kpl Praetermissum
24 Canario SK Pubescens
25 Hyper Pube Pubescens
26 Manzano Rojo Pubescens
27 Mini Rocoto Pubescens
28 Rocoto Chile de Seda Pubescens
29 Rocoto M2 Pubescens
30 Rocoto Montufar Pubescens
31 Rocoto Red Peruvian Pubescens
32 Rocoto Riesen Pubescens
33 Rocoto Santa Natalia Pubescens
34 Turbo Pube Pubescens
35 Ultra Pube Pubescens
36 Yellow Rocoto Pubescens
37 Rhomboideum 5 kpl Rhomboideum
38 Aji Charapita 2 kpl Villi Chinense
39 Bolivian Small Red Villi Baccatum

yhteensä 48 kasvia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti