sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Madame Jeanette
Madame Jeanette (C. Chinense) oli jo mielenkiintoisen kuuloinen nimensä perusteella ja moni oli etukäteen kehunut tämän makua. Odotin innolla oliko minun siemeneni aitoja, kun foorumilla lähes kaikilla tämä kypsyikin punaiseksi ja osoittautui vale Madame Jeaneteksi. Aito Madame kypsyy keltaisen väriseksi ja monella tämän niminen chili taisi ollakin Surinam Red, hyvänmakuinen sekin ja todella läheistä sukua Madame Jeanetelle. Käsittääkseni aito Madame Jeanette on myös Surinamista kotoisin.Madame Jeaneten marjat ovat jännän muotoisiaLajikepuhtaus tuntui osuneen kohdilleen ja marjoista tuli oikeanvärisiä ja -näköisiä. Ensimmäiset kypsyneet marjat olivat täysin tulettomia, mutta myöhemmin syksymmällä maistamani olivat jo melko tulisia. Kasvini oli ollut koko kesän ulkona ja siellä kylmään aikaan kehittyneet marjat, varsinkin ensimmäisinä kypsyneet saattaakin jäädä vähemmälle tulisuudelle, ns. ensipodin syndrooma. Maku oli hyvä ja tämä lajike saa olla jatkossakin meillä kasvamassa.


Madame Jeanette lokakuussa 2013
Kasvini näytti kesän jälkeen leikattuna lokakuussa 2013 tältä. Vielä pari viimeistä marjaa kypsytteli oksilla. Tämä oli veikeä tapaus jo taimena ja lähti haarautumaan itsekseen melkein heti seitsemään suuntaan ja olikin vähän vaikeuksissa, kun oksat menivät solmuun ja osa jäi pahasti varjoon. Jouduin silloin jo auttamaan vähän leikkelemällä. Keväällä riesaksi taas tulivat kirvat ja tämä koko kasvi jäi lopulta hiukan kitukasvuiseksi. Harmi, kun ei ole kunnollista kuvaa kasvin parhaista hetkistään. Marjojen kypsyttyä leikkelin tämän lehdettömäksi tapiksi, säästäen kuitenkin reilusti oksia.
Minulla oli punkkeja talvetettavissa chileissä ja tein isot operaatiot punkkien hävittämiseksi. Kaikki chilit leikkasin aivan tapiksi ja kaikki lehdet saivat lähteä. Mullat vaihdoin kaikille ja juuretkin pesin kuumalla vedellä. Myös myrkytyksiä tuli moneen otteeseen ja tätä rääkkiä ei kaikki kasvit kestäneet. Varmaankin puolet talvetukseen tarkoitetuista chileistä kuoli tähän käsittelyyn. Isoksi onnekseni Madame Jeanette kesti tämän rääkin ja nyt joulukuussa 2013 kasvi näyttää tältä (kuva vasemmalla).


Kukkia tulee jatkuvasti keinovalon alla
Madame on tällä hetkellä paraatipaikalla loisteputkien alla ikkunalaudalla ja kukkii kovasti. Toiveissa on, että edes joku näistä kukista kehittelisi marjan talven kunniaksi. Ylälatvustossa valo voisi olla jopa riittävä moiseen tempaukseen. Tarkoitukseni on jatkossa pitää kasvi pienenä, bonchimaisena ja en anna tämän kasvaa kovin suureksi. Muutenkin pidän nyt ja kesällä talvetettavat chinenset pieninä, pihalla niistä irtosi vain muutama marja ja tällainen pieni, kompakti kasvi ikkunalaudalla voisi hyvinkin tuottaa vähintään samansuuruisen sadon ensi kesänä.


Madame Jeaneten kukka kesällä 2013
Kesällä 2013 Madame Jeanette aloitti kukkimisen 19. kesäkuuta. Ensimmäisen raakileen löysin 9. heinäkuuta ja 20. elokuuta oli ensimmäinen marja täysin keltainen. Tämän jälkeen marja vielä vaihtaa hiukan väriään oranssimman suuntaan, jos sitä ei poimi pois puskasta.

Marjoja sain vain 15 kappaletta ja ne olivat melkein kaikki todella pieniä. Yhteispaino marjoilla oli oli n. 25 grammaa ja moni marja oli niin kevyt, että vaaka ei antanut minkäänlaista lukemaa, muutama viimeiseksi kypsynyt olikin sitten vähän isomman kokoisia ja painoivat yli 5 grammaa.

Katsotaan millaisen sadon saan jatkossa. Kyseessä on yksi lempichileistäni ja koitan pitää kasvin hengissä niin pitkään, kuin mahdollista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti