lauantai 14. syyskuuta 2013

Pubet ovat satokoneita pihalla

Locoto Orange (C. Pubescens)
Kun aloitin marraskuussa idättelemään tämän kautisia pubescenssejä, oli vielä vallitseva käsitys, että tämä laji olisi hankala kasvattaa ja vaatisi varjoisan nurkan kasvupaikakseen. Ilmeisesti pubeja ei oltu vielä Suomessa pitkään kasvateltu. Nyt ollaan kuitenkin sitä mieltä, että tämä Perun vuoristossa kasvava laji pitäisi nimenomaan aurinkoisesta paikasta, muttei saa olla liian lämmintä. Myös viileämmät yöt taitavat olla tämän mieleen, joten kasvihuoneessa keskikesällä voi tulla liian tukalat paikat. Ulkokasviksi Suomen olosuhteisiin tämän pitäisi olla loistava kasvi ja sitä tukee myös nyt oma ensimmäinen kasvatuskauteni pubejen kanssa.Locoto Orange (C. Pubescens), painoa 30 g

Tänään poimin ensimmäisen kypsän Orange Locoton. Tämä on menossa kaverille tuliaiseksi ja poimin sen hiukan liian aikaisin. Pubet kannattaa poimia puskasta siten, että otetaan marjasta kiinni ja hiukan nykäistään ja jos jää käteen niin, että kanta jää puskaan, niin kypsyys on täydellinen.

Oranssia Locotoa on tulossa reilusti ja sitä roikkuu oksilla reilut 20 marjaa. Osa on jo kypsynyt täysin oranssiksi ja en millään malta odottaa, että pääsen syömään tätä herkkua. Tämä ei ole omia idätyksia, vaan ostin joskus toukokuun kieppeillä valmiina kukkivana taimena Tammisillan Puutarhalta. Oli todella hieno taimi ja näköjään satoakin antaa reilun kokoisina möhkäleinä. Arvioisin isoimpien marjojen olevan n. 50 gramman painoisia.
Rocoto Red Peruvian (C. Pubescens)
Rocoto Red Peruvian oli minun ainut pube-idätys tälle kaudelle. Luulin lajia niin vaativaksi, että en hommannut siemeniä muista lajikkeista. Koska tämä laji osoittautuikin todella toimivaksi meidän pihalla, päätin ensi kaudeksi kasvattaa ainakin 9 eri pubescens-lajiketta ja ehkä useamman kasviyksilön. Tarkoituksena olisi vuokrata Varissuolta aarin kokoinen viljelypalsta ensi vuodeksi ja sinnekin voisi laittaa pellolle pubeja kasvamaan. Suunnitelmat minulla tuppaavat hiukan muuttua ja katsotaan mitä saadaan aikaiseksi ensi kaudeksi.

Tämä vasemmalla kuvassa näkyvä kasvi sai kaikkein varjoisimman paikan ja satoa ei ole lukumääräisesti paljon tulossa, mutta marjat ovat todella isoja. Kasvi ei saanut sisällä esikasvatuksessa tarpeeksi valoa ja siihen kasvoi yksi todella pitkä oksa. Katkaisin oksan pistokkaaksi joskus toukokuun aikoihin ja toivoin saavani siihen yhden tai kaksi marjaa. Toisin kävi...
Rocoto Red Peruvian (C. Pubescens) kypsymässä


Vasta ensimmäinen Red Peruvian vaihtamassa väriään punaiseksi ja tämäkin teki sen piilossa lehtien takana. Varmaa on jo tässä vaiheessa, että pubeja saan kolmesta kasvistani vähintään kilon verran. Tämä oli todella suuri yllätys minulle ja en tosiaankaan idättäessäni ja satotavoitettani tehdessä tiennyt, että näistä saa niin paljon syötävää. Ja mikä kaikkein parasta, nämä lajikkeet ovat todella hyvän makuisia. Locoto Orangea pääsin jo maistamaan Chilifesteillä, Red Peruvian on vielä maistamatta, mutta pitäisi kuuleman mukaan olla todella hyvä Rocoto.
Rocoto Red Peruvian (C. Pubescens) pistokas amppelissa
Isoin yllätys oli tämä edellä mainittu Red Peruvianin pistokas. Kun pistokas alkoi saada juuristoa hiukan kuntoon, laitoin sen ulos amppeliin. Paikka oli yksi pihan aurinkoisimmista ja ajattelin tämän kokeilun olevan tuhoon tuomittu ja kuvittelin saavani maksimissaan pari marjaa, jos laisinkaan. Aurinkoinen paikka olikin hyväksi tälle kasville ja kasvu oli hurjaa, myös kukkiminen alkoi tarpeeksi ajoissa ja aloinkin odottaa hiukan parempaa satotavoitetta tältä amppelikasvilta ja sitähän on tulossa! Perunan kokoisia möhkäleita tulossa n. 25 kpl ja luulisin kypsymisenkin alkavan näillä näppäimillä. Satoa tulee enempi, mitä emokasvista, otaksun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti