maanantai 1. lokakuuta 2012

Henkistä valmistautumista

Viime viikolla oli tarkoitus maistella alla olevan marjan vihaisuutta,
ei muuten vielä maisteltu...

Bhut Jolokia - kaksi marjaa
Bhut Jolokiassa on marjoja tällä hetkellä n. 50 kpl. Punaiseksi kypsyneitä löytyy nyt 16 kpl, vaikka yllä näkyvät lähtivät lahjaksi. Toivon mukaan ovat jo syötyjä.

Jouduin kasvia myrkyttämään hiukan viime viikolla ja varoaika myrkytyksen jälkeen oli sitä luokkaa, että jäi Jolokiat syömättä, vaikka neljä ihmistä oli jo lupautunut niitä popsimaan. Oma rohkeus vielä vähän odottelee, pidän tulisesta ruuasta, mutta joku raja sentään näissäkin.

Marjat ovat pääasiassa kooltaan n. 2 cm pituisia. Ryppyisyyttä löytyy jonkun verran ja muotoja on pyöreästä pitkulaiseen ja vähän kaikkeen siltä väliltä. Osa marjoista näyttää jopa siltä, että olisi risteytynyt jonkun muun chilin kanssa. Tämä ei olisi mitenkään harvinaista.Marjat vaihtavat väriä melko nopeasti. Podi on melko vaalean vihreä heti alkuunsa ja alkaa muuttumaan keltaisen suuntaan kypsyessään. Kärki muuttuu oranssiksi ja melko nopeasti, koosta riippuen koko marja muuttuu oranssiksi ja sitten lopulta upeaksi, paloauton punaiseksi. Pienimmät marjat muuttuivat vuorokaudessa vihreästä oranssiksi.

En tiedä johtuiko pimeän sateisesta, kylmästä kesästä vai muista kasvuolosuhteista, mutta marjat ovat kyllä todella pieniä. Tosiaan isoimmat ovat halkaisijaltaan pari senttiä, kun ChiliWikin mukaan marjat pitäisivät kasvaa 4-7 cm pituuteen. Tämä ei haittaa, jos se ei makuun vaikuta, koska marjoja on tosiaan yli 50 kpl ja on sen verran tulista tavaraa, että on todella riittoisa ja tuskin tulee syötyä loppuun ennen seuraavaa satoa.Miksi pitää kerätä rohkaisua tämän syömiseen? Suomessa chileistä ei yleisesti hirveästi tiedetä ja moni niitä jopa pelkää. Johtuu varmasti siitä, että tuliseen ruokaan pitää tottua ja moni ei halua edes kokeilla vedoten siihen, että ei makuaisti sovellu tähän. Minä olen oikeastaan aina tulisesta ruuasta pitänyt, mutta vatsa ei. Oikeastaan tänä kesänä tuli syötyä hiukan useammin tulista ruokaa, kun noita omia chilejä oli niukkuudestaan huolimatta tarjolla koko kesän ajan. Vatsa on ainakin miedoimpiin chileihin jo tottunut ja tavallinen Jalapeño ei tunnu enää oikeastaan tuliselta. Niissäkin oli eroja omassa puskassa, osa oli täysin tulettomia ja joissain löytyi paljonkin potkua. Tietämättömille tiedoksi, että Scoville asteikolla Jalapeño on luokkaa 5 000, kun Bhut Jolokia voi vedellä jo 1,5 miljoonan lukemissa. Siinä voi mennä hiukan suu mutruun, jos omasta puskasta irtoaa tuollaisia lukemia. Harmi, kun mistään Biltemasta ei löydä Scoville-mittaria, kun tulisuus omaa välillä suurtakin toleranssia ja oma makuaisti ei riitä mittaukseen.

Mutta jos ei ihmeitä tapahdu, niin tällä viikolla popsin Jolokiaa, en lupaa kyllä nielaista.Loppuun vielä kuva chilimäisestä ikkunalaudasta. Ja mainitaan vielä, että kasvatusboksi on puutteistaan huolimatta toiminut hyvin. Kannattaa lukea kommentit blogista, siellä on Chilivaarilla hyvät huomiot laatikon puutteista ja nämä korjaamalla olisi varmasti toiminut huomattavasti paremmin. Laatikossahan oli muiden kasvien lisäksi yksi Bolivian Rainbow ja minulla oli samaan aikaan idätetty, samankokoinen taimi ikkunalaudalla ja näyttäisi, että tuo laatikossa oleva on ottanut pienen etumatkan korkeudessaan, vaikka on selkeästi liian isossa ruukussa, jolloin kasvi yleensä keskittyy juurien kasvattamiseen. Vertailuna tämä ei kerro juuri mitään, mutta on merkki siitä, että boksi ainakin pitää kasvit hengissä.

Kaikki blogien kuvat on muuten otettu kännykkäkameralla ja pahoittelen ajoittain huonoa kuvanlaatua. Lupaan ostaa heti oikean kameran, kun voitan lotosta päävoiton. Sitä odotellessa kuvat otetaan tosiaan kännykällä.

4 kommenttia:

 1. Millä myrkyllä myrkytit noita ansareita?

  Omat chilitkin jäivät melko pieniksi vesiviljelyn habaneroja lukuun ottamatta. Yksi syy tähän saattoi olla heikko kesä, joka tässä Turun seudulla oli ainakin kovin sateinen ja viileähkö. Tuossa yhdessä blogitekstissäni kirjoitin ulkona olleesta habanerosta, joka teki aivan micropodeja. Erittäin myöhään laitetut Ramiro-paprikat tekivät kyllä tajuttoman suuria hedelmiä ja noista pitää kirjoittaa jahka ne korjaan talteen. En sitten tiedä onko pienuus lopulta kiinni ravinteista vai valosta, kun vegetiivistä tai genetiivistä kasvua ei oikein ole.

  VastaaPoista
 2. Käytin Neudorffin Spruzit-merkkistä myrkkyä. Tehoaineina siinä lukisi olevan pyretriinit ja rapsiöljy. Muistaakseni ohjeissa (juu luin oikeasti) luki, että maustekasveilla varoaika 1 viikko ja hedelmillä pari päivää. Varmuuden vuoksi luokittelin nyt chilit maustekasviksi. Mulla Jalapeñot kasvoivat isoiksi, oli siellä kyllä pieniäkin joukossa ja Fire Flamit oli ihan normaalin kokoisia. Ovat kyllä annuumeja ja siinä mielessä huono vertailun kohta.

  VastaaPoista
 3. Näyttää ihan paholaisen kiveksiltä! :)

  VastaaPoista
 4. Voisin kuvitella, että maku on myös lähes vastaava.

  VastaaPoista