lauantai 29. kesäkuuta 2013

Postia Perusta

Sain jo viime viikolla postia Perusta, mutta nyt vasta on aikaa kirjoittaa tästä pieni blogiteksti. Sain mahdollisuuden pyytää Perussa asuvalta pariskunnalta chilinsiemeniä. He olivat pian tulossa Suomeen ja heillä ei ollut juurikaan aikaa hankkia siemeniä, mutta homma onnistui loistavasti. Olen Perulaisen ruuan ystävä ja halusinkin saada samaa chiliä, mitä paikalliset käyttävät. Minulla kävi todella hyvä tuuri, sillä siemenien sijasta sainkin tuoretta chiliä ja ruokavinkkjä!

Aji Amarillo (C. Baccatum)
Aji Amarillo oli tuttu nimi entuudestaan. Aji tarkoittaa chiliä ja amarillo keltaista, mutta tämä chili on oranssi ja oli todella suuri, pituutta oli marjoilla luokkaa 15 cm. Tämä on rannikolla kasvava ja todella yleinen paikallisissa ruuissa. Maku oli hyvä ja tulisuus todella mieto. Paikalliset käyttävät tätä suikaleina pataruuissa, paistettuna kanan ja sipulisuikaleiden kanssa tai sitten siitä kuulemma voi tehdä sileän kastikkeen tehosekoittimella suolan ja limetin kanssa.

Aji Amarilloissa oli mukavasti siemeniä ja kaikki tallessa!

Koska Amarillot olivat niin isoja ja ei ollut paljon aikaa tällä kertaa sijoittaa ruuanlaittoon ja möhkylät olivat pian syötävä, vetäsin kaverit pitkittäissuuntaisesti kahtia ja täytin ne grillausta varten ja sain kaikki siemenet talteen jakamista varten. Ja tietysti itselle jätän reilusti ja tämä kasvaa meillä kyllä ensi vuonna. Loistava chili siinä mielessä, että ei ole kovin tulinen ja noita on kiva grillailla lämpiminä kesäpäivinä.


Isokokoinen Rocoto (C. Pubescens)
Rocoto on Perun kansallisaarre ja pääsin nyt ensimmäistä kertaa elämässäni maistamaan tuoretta Rocotoa. Olin tätä hetkeä odotellut, kuin hullu puuroa! Rocotot olivat todella isoja, nyrkin kokoisia eli melkein sellainen paprikan kokoinen jööti. Jos mustia siemeniä ei näkisi, voisi tämän otuksen syöttää jollekin helposti paprikana. Aprillipäivää odotellessa ;)

Yksi Perun kansallisruuista on Rocoto Relleno, eli täytetyt Rocotot. Käsittääkseni usein jauhelihaa käytetään täytteenä.


Rocoton siemeniä
Rellenon tapaan söimme Rocotot täytettyinä. Käytimme jauhelihaa, tuoretta korianteria ja jotain haisevaa juustoa päälle raastettuna. Tämän Rocoton tarkempaa lajiketta en tiedä, käsittääkseni paikalliset eivät niitä yleensä edes nimeä sen enempää ja usein nimeäminen tapahtuu sitten kaupallisen siementoimittajan kautta. Aikaisemmin olen lukenut, että yleensä jokaisella kylällä on hiukan oma lajikkeensa ja se nimetään korkeintaan kylän mukaan. Tämä veijari oli aivan jäätävän tulinen. Liian tulinen meille täytettynä syötynä ja ilme oli priceless tuota haukatessa.

Aji Charapitan pieniä marjoja
Kiinnostavin yllätys oli tämä Aji Charapita. Tätä moni kutsuu vain Amazonin chiliksi ja sitä käsittääkseni kasvaa ihan villinä viidakossa ja paikalliset käyvät sitä poimimassa sieltä ruokaansa. En yhtään ihmettele, koska maku oli todella hyvä. En vastaava makua ole ennen maistanut ja se oli tässä todella vahvana, ehkä paras chili, mitä olen koskaan syönyt! Marjalla kokoa oli noin sentin verran ja tulisuutta sitäkin enemmän. Pikkaisen oli homettta tullut pintaa, mutta pesin sen pois ja laitoin yhden marjan melkein välittömästi tuulensuojaan, oli kyllä todella tulinen ja maukas! Ehdoton kasvatti tuleville vuosille!


Aji Charapitan siemeniä tuli todella reilusti
Siemeniä sain tästä ihmeestä reilusti talteen ja voin laittaa hyvän kirjaimellisesti kiertämään. Minulle ei ole täysin selvinnyt mitä sukua tämä oikein on. Chilifoorumilla siemeniä on liikkunut Chinensenä, netistä luin "varmaa" tietoa, että olisi Frutescense ja jossain vielä sanottiin sen olevan Annuumi. Ota tuosta sitten vielä selvää? Tuota murskataan kuitenkin suoraan omalle lautaselle tai tehdään soosia limetin ja suolan kanssa. Se voisi olla aivan loistavaa kamaa!

Aji Pancaa sain paketin kuivattuna. Nämä kaikki chilit Aji Charapitaa lukuunottamatta oli ilmeisesti ostettu ihan kaupasta. Tämäkin on ihan hyllytavaraa ja on Andien perinteinen chili ja pitäisi olla todella maukas. Sain ohjeen, missä tämä liotetaan ja möyhennetään öljyssä ja suolassa tehosekoittimella, säilytetään jääkaapissa ja käytetään sitten esimerkiksi pataruuassa, jossa on lihakuutioita, perunaa, porkkanaa, sipulia ja tomaattia. Kenties vielä tuoretta korianteria. Kuulostaa todella herkulliselta ja tuota on pakko testata.

Kaikenkaikkiaan kaikki maistetut olivat aivan loistavaa kamaa ja ovat jatkossa kasvatuksessani. Rocoto oli kyllä niin tulinen, että ei varmaan mene enää täytettynä grilliin, ellei toleranssit nouse tässä vuoden aikana reilusti. Minulla on kyllä kasvamassa paria muutakin Rocotoa ja siemeniä löytyy monesta muustakin lajikkeesta. Tuo oli ison koonsa takia kuitenkin todella mukava pallero ja isoa lisäarvoa kasvatuksiin tuo se, että nuo ovat suoraan Perusta tulleet aivan minua varten tänne kylmään Pohjolaan.

Siemeniä tosiaan tuli enemmän, kuin reilusti omaan tarpeeseen. Jos haluat siemeniä, nyt niitä on jaossa! Laita sähköpostia minulle ja kerään alkuun pienen listan, kuinka monta halukasta on ja jaan siemenet sen mukaan pussukoihin, että kaikille halukkaille riittää.

16 kommenttia:

  1. Mä olisin kiinnostunut niistä simenistä, mutta en löytänyt mistään sun sähköpostiosoitetta.

    VastaaPoista
  2. Voi olla, että se ei näy, niin ei sitä löydä :D

    caide78@gmail.com

    VastaaPoista
  3. Voisin kanssa olla kiinnostunut noista Charapitan siemenistä :) Lajikerumba käy jo kuumana ensi kautta ajatellen!

    VastaaPoista
  4. Googlettelin chilifoorumilla raportoimistasi kokemuksista innostuneena tuota charapitaa ja törmäsin sattumalta tällaiseen ebay-diiliin:
    http://tinyurl.com/oxelrk6

    Eli 15 perulaisen chililajikkeen siemeniä 5 kpl / laji tai haluamansa 75 siemenen sekoitus tarjolla olevista lajikkeista. Kun kokemustesi perusteella perulaisiin lajikkeisiin kannattaa tutustua niin tuossapa voisi olla mukava ostos varsinkin kun hintaakaan ei kummoisesti ole. :)

    VastaaPoista
  5. Varmasti voisi olla hyvä. Mä en osta mitään ebaysta, en luota noihin ollenkaan.

    VastaaPoista
  6. Mulla on Ebaysta huonoja kokemuksia. Lajikepuhtauksista tai edes niistä lajikkeistakaan ei ole mitään tietoa. Ainakin nuo setit eivät ole kovin lupaavia. Tälläkin kaudella mulla on paljon siemeniä, jotka on peruja eBay kaupoista vuodelta 2011-2012. Pahimpia ovat vain kuvaukselliset keksityt nimet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti vielä mainita tuosta Aji amarillosta. Itsellä sitä kasvaa, mutta yksi kypsynyt tuli heti punaiseksi. Siemenet on Kupittaan Cittarista, Heinän puutarhan chileistä. Nimenä noissa oli Aji amarillo, mutta vahvan olettamuksen mukaan ne ei ole niitä. Hyvin todennäköisesti kasvattelenkin sitten Aji rojoa, enkä amarilloa. Ikävää kun ei voi mihinkään luottaa. :(

      Poista
  7. Aji Amarillo on oranssi lajike ja nimi viittaa sen yleisimpään käyttötapaan, keittämiseen, jonka seurauksena se muuttuu keltaiseksi. Peru on kyllä chilimielen paratiisi.

    VastaaPoista
  8. Jaa se on keittämisestä kiinni. Kiva tietää :)

    VastaaPoista
  9. Kuulemma Aji Charapita saanut nimensä charapa-nimisen jokikilpikonnan mukaan, joita elää Perun Amazoniassa. Maan sisällä Loreton maakunnanan asukkaita kutsutaan charapoiksi, koska ovat niin rentoja kaikessa hitaudessaan. Löysin muuten tuosta kuivatusta Aji Pancasta kymmenkunta siementä ja pitää kokeilla jospa nekin itäisivät :)

    VastaaPoista
  10. Kauempaa en malttanut pidätellä, vaan laitoin perulaiset siemenet kokeeksi itämään. Amarillot itivät muutamassa päivässä, rocotokin reilussa viikossa. Sen kanssa heräsi kysymys; mikäpä nimeksi?
    Näitä on ilmeisesti Suomessa aika monella ja voisi olla hyvä levittää niitä samalla nimellä. Onko kotipaikkakunta tiedossa? Peruvian nimellä on jo chilejä, miten olisi Perulainen Rocoto? Selvällä suomella.

    VastaaPoista
  11. Juu, nimeä munäkin olen kaivannut, kun se puuttuu. Ei tosiaankaan voi oikein itse antaa nimeä. Voisin kysellä vielä tarkempia tietoja keruu paikasta, jos saisi vaikka sen maakunnan nimen selville. Jos ei selviä, niin otetaan käyttöön tuo sinun ehdotus :)

    VastaaPoista
  12. En ole saanut enää yhteyttä Peruun ja kun olisi kiva tosiaan saada tuo Rocoto-lajike jotenkin yksilöityä nimellä sekaannuksien välttämiseksi, tein salapoliisityötä ja kauppa, mistä nuo rocotot on ostettu, on käsittääkseni Santa Natalia-nimiseltä kadulta, niin annetaan tuolle kutsumanimi Rocoto Santa Natalia.

    VastaaPoista
  13. Ihan hyvä nimi. Eikös natalia/natal tarkoita myös alkuperäistä, kotia tai joulua?
    Minulla on jo kasvamassa ja varmaan näitä leviää ympäri maan. Tuolla nimellä ne pysyvät tunnistettavina rocotojen suuressa joukossa.

    VastaaPoista